Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KLİMALARA DİKKAT!..

KLÄ°MALARA DÄ°KKAT!..

Klima çalışırken vücut ani sıcak ve soÄŸuk hava deÄŸiÅŸimlerine karşı kendini koruyamadığı için baÅŸta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlayabiliyor.

Sıcaklarda daha verimli ve rahat yaşayabilmek için kullanılan klima cihazlarının dikkatli kullanılmadığında sağlığı tehdit edebileceği belirtildi.

Acıbadem SaÄŸlık Grubu Ä°Ã§ Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karaaslan, sıcaklardan bunalan herkesin klimalı ortamlarda serinlemeye çalıştığını belirtirken, klimalı mekanlardan güneÅŸli havaya çıkma ya da güneÅŸli havada birden klimayla soÄŸutulmuÅŸ bir alana girmenin bedene zarar verdiÄŸini kaydetti. Karaaslan, "Vücut ani sıcak ve soÄŸuk hava deÄŸiÅŸimlerine karşı kendini koruyamadığı için bu durum baÅŸta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor" diye konuÅŸtu.

HAVAYI YAVAÅž YAVAÅž SOÄžUTUN

Klimanın neden olduÄŸu rahatsızlıkları önlemenin yolunun havayı yavaÅŸ yavaÅŸ soÄŸutmaktan geçtiÄŸini söyleyen Karaaslan, "Genellikle sıcaklardan bunalanlar, klimaları çalıştırarak bir an önce sıcak ortamdan serin ortama geçmek istiyorlar. Oysa, klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında yavaÅŸyavaÅŸ soÄŸutmak için kullanılması gerekiyor. ÖrneÄŸin, dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığın aralıklarla 5’er derece düşürülmesinde fayda var" dedi.

 

ASTIMLILAR RÄ°SK ALTINDA

Klimalar doÄŸru kullanıldığında saÄŸlık problemi yaratmadığını söyleyen Karaslan, bilinçsiz kullanımınözellikle çocukları, yaÅŸlıları ve astım hastalarını etkilediÄŸini bildirdi. Mehmet Karaaslan, yaÅŸlı, Ã§ocukve astımlıların vücudunun ani deÄŸiÅŸikliklere adapte olmakta zorlandığını belirtirken, "Bu deÄŸiÅŸiklikler vücuda ekstra yük getirmekte ve hassas dengelerin kolayca bozulmasına yolaçmaktadır. Ayrıca direk klimalarda bazı bakterilerin yayılabileceÄŸi bilinmektedir. Özellikle filtresiz olanlar astım hastaları için sorun yaratabilir" diye uyardı.

 

KARÅžISINDA UZUN DURMAYIN

Klimalarla ilgili en çok gelen ÅŸikayetlerden birinin de kaslardaki tutulmalar olduÄŸunu belirten Karaaslan, "Bu yakınmaları yaÅŸamamak için çalışan klimaların yakınında uzun süre durulmamak ve klima akımına direkt maruz kalmamak gerekiyor" dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo