Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

Kestane Balı Kovandan Çıkmadan Satıldı

Kestane Balı Kovandan Çıkmadan Satıldı

Dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balının bu yıl rekoltesinin bin ton olmasını bekleyen Zonguldaklı arıcılar, ballarını henüz kovandan çıkmadan sattı.

Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Genel Sekreteri Abdurrahman Canlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 ve 2015 yıllarında iklimsel etkenler nedeniyle üretilemeyen kestane balının bu yıl üreticileri sevindirdiğini söyledi.

Zonguldak il genelinde yaklaşık bin 600 arıcının 100 bin koloniye sahip olduğunu anlatan Canlı, bu yıl bin ton civarında bal alacaklarını düşündüklerini belirtti.

Canlı, 1 kilogram balın kavanozlu fiyatının 100 lira civarında olacağını dile getirerek, "Arının satılması, kovanların yenilenmesi, balın üretimi, polen, arı sütü ve arı zehri üretimini de düşünürsek iki katına varan bir para döngüsü oluyor. Zonguldak’taki arıcılığın katma değer üretimi tahmini 200 milyon lira civarında. Türkiye Taşkömürü Kurumundan sonra Zonguldak bölgesinde istihdam açısından kazanç getiren üretim açısından temel potansiyeli arıcılık sağlıyor" şeklinde konuştu.

- Pazar görmeden satışı yapılıyor

Pazara çıkmadan satışı yapılan kestane balına ilginin büyük olduğunu ifade eden Canlı, "Hiçbir üretici arkadaşımızın, ’Ben kestane balını ürettim nasıl satarım?’ derdi yok. Bin ton balın satılmasıyla ilgili bir endişe yok. Bu yıldan gelecek yıla bal kaldığına kimse tanık olmamıştır. Şu anda daha pazara inmeden daha doğrusu pazar yok, müşteri sizi arıyor, kapınıza geliyor alıyor. Bunun haricinde bir rafa koyayım satayım gibi bir şey yok. Kovanda bal siparişleri alınmıştır, ballar satılmıştır." dedi.

- Üretici memnun

Kentte 5 yıldır arıcılıkla uğraşan Dursun Aydın ise kendi kovanlarında bulunan balların tamamını sattığını belirterek, "Müşterimiz bizi aramıştır, 3-5 kilogram siparişini vermiştir. Yani biz arılarımızı daha sağmadan sattık. Kestane balının insan sağlığı üzerine ciddi faydaları olduğu bilinmektedir." diye konuştu.

Her yıl Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesi ve civarına 700-800 adet kestane fidesi diktiğini vurgulayan Hasan Yılmaz, "30 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Bu yörede bildiğiniz bir ilaç olarak kestane balı kullanılır. Balımızın pazar sıkıntısı yok, bal kovandan daha çıkmadan satılıyor." ifadelerini kullandı.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo