Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Kadın, siyasi temsilde sadece “yasal” olarak eÅŸit


Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesi Kadın Platformu’nca, mecliste kadın-erkek eÅŸitliÄŸinde Türkiye’nin dünyada 91. sırada yer aldığı bildirdi.
Platformdan 5 Aralık Kadın Hakları günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, siyasi temsil konusunda kadınların oranının erkeklere göre çok geride olduÄŸu belirtildi. 82 yıl önce Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan deÄŸiÅŸiklik ile Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan önergenin TBMM’de kabul edildiÄŸi hatırlatılan açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:
“Atatürk’ün kadınlarımıza Seçme ve Seçilme hakkı tanıması üzerine ’bu kararla kadınlarımıza sosyal ve siyasal hayatta bütün milletlerin üstünde yer verilmiÅŸtir. Uygar memleketlerin birçoÄŸunda, kadına esirgenen bu hak bugün kadınlarımızın elindedir ve onu salahiyet ve liyakat ile kullanacaktır’ demiÅŸtir. Ancak, ülkemizde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına iliÅŸkin yasal düzenlemeler ne yazık ki yasalar önünde erkekler ile eÅŸit düzeyde birer yurttaÅŸ olan kadınların, karar mekanizmalarına ve siyasi hayata aktif katılımında yetersiz kalmıştır. Nüfusun yarısını oluÅŸturan kadınların siyasi hayata katılım oranı hala erkeklerin çok gerisindedir.
Avrupa Ãœlkelerinde kadın milletvekili oranı yüzde 40’ları bulurken, ülkemizde 550 milletvekilinin sadece 81’i kadındır yani yüzde 14,7’sidir. Mecliste kadın-erkek eÅŸitliÄŸinde Türkiye Dünya’da 91. sırada yer almaktadır.
Kdz. EreÄŸli Kadın Platformu olarak, kadınların karar mekanizmaların söz sahibi olacak ve kadınların statülerini arttıracak demokratik reformların tarafı ve takipçisi olacağımızı bildirir, kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde ettiÄŸi bu günü kutlarız.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük5
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo