Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

KAÇAK ÇOK, BAŞVURU YETERLİ DEĞİL!!!

KAÇAK ÇOK, BAŞVURU YETERLİ DEĞİL!!!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Yapıların imar kurallarına uygun olup olmaları yanısıra imara uygun inşa edilmiş yapılara sonra kaçak olarak bölümler eklenmesi ile uygunluğu bozulan yapılara getirilen imar affında sona gelindi.
Belirtilen hedefe henüz ulaşılamaması, akıllara “başvuru süresi 31 Ekim’de sona erecek 'İmar Barışı' kanununun süresi uzatılır mı?” sorusunu getirdi.

         ÖZEL HABER    

Karadeniz Ereğli Emlakçılar Derneği 2. Başkanı Ayhan Taşdelen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine dair düzenlemeye ilişkin konuştu.
Yapı Kayıt Belgesi için müracaatların 31 Ekim 2018'e kadar, belge bedelinin ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebileceğini belirten Taşdelen, “Türkiye verilerine göre şuana kadar 3 milyona yakın başvuru yapıldı. Zonguldak’ın tamamında ise 38 bin civarında başvurul olduğu gözüküyor” dedi.
Aynı zamanda AK Emlak’ın sahibi Aydan Taşdelen, Karadeniz Ereğli’de de iskansız ve kaçak yapılmış yapıların olduğuna dikkat çekerek şu sözlerle konuştu:

İSTENİLEN VERİMLİLİK HENÜZ…
“Karadeniz Ereğli olarak da ciddi anlamda iskansız ve kaçak yapılmış yapıların Yapı Kayıt Belgesi ile kaçaktan kurtulması ile biz başvuru çalışmaları noktasında vatandaşlara ilan ettik.
31 Ekim 2018’de yaklaşık 15 günlük bir zaman kaldı. Bu durumda olan tüm vatandaşlarımızın, bu işi yürüten kamu kurumu, serbest çalışan, mimar ya da emlakçılar olabilir; bu insanlara başvurularını bir an önce yapıp, mevcut binalarını kaçaktan kurtarmaları gerekir. Bizde bu noktada Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile Emlakçılar Derneği olarak toplantı düzenleyerek ilçede yaşayanlara bilgilendirmelerde bulunduk. Bu noktadaki çalışmalarımız sürüyor. Süreç hızlı bir şekilde ilerliyor ama istenilen verimlilik henüz alınmış değildir.

VATANDAŞ BEKLENTİ İÇİNDE
Kaçak yapı çok ama başvuru az ve ekonomik durumlardan dolayı insanlar, ‘acaba süre uzatılabilir mi?’ düşüncesindeler. Çünkü kanunda şöyle bir madde var: Bir yıla kadar uzatma yetkisi bakanlıktadır. Şehircilik Bakanlığı isterse bir yıl uzatabilir. Başvurusu bu ay sonuna kadar yapılacak ondan sonra da ödemeler ile ilgilide 31.12.2018 diye ilan edilmişti. Bunanla ilgili her daire başı çıkan maliyetler var. Toplu yapı kayıt bildirimleri var.
Ereğli için şöyle bir istatistik yapar isek; kaçaklarda şu ana kadar bildirimlerin sayısı yaklaşık yüzde 30- yüzde 40 bandındadır. Bu, Zonguldak geneli için 40 bin başvurudur.  Kaçak yapı ile iskansız yapı aslında aynı kullanılıyor. Ama kaçak yapı dememek lazımdır.

SÜRE UZAR MI?
Balkon çıkmaları, depoyu ticariden meskene çevirmek gibi bu tip kayıkları da Devlet ‘belediyeler bu konuda sıkıntı yaşıyor. Biz de bunu bir affa maruz bırakalım’ dedi.
Beklentim sürenin uzatılmasından yanadır. En azından ödeme süresi ile başvuru süresini 31.12.2018’e kadar uzatırlarsa, belki hedeflenen yüzde 50 ve üzerinde ulaşırsa bu bence büyük başarı demek olacaktır.”   

 

KAÇAK ÇOK, BAŞVURU YETERLİ DEĞİL!!!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük5
şaşkın1
hayran0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo