Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’İŞÇİYE SADECE 10 MİLYON ÖDENDİ’

’İŞÇİYE SADECE 10 MÄ°LYON ÖDENDÄ°’

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, AK Parti iktidarı döneminde çıkarılan kanunlar ve uygulamaların emekçilerin aleyhine olduğunu ileri sürdü.

DemirtaÅŸ, TBMM’deki 2016 Yılı bütçe Görüşmeleri sırasında CHP’nin Mesleki Yeterlilik Kurumu ve çalışma yaÅŸamı ile ilgili görüşlerini ifade etmek amacıyla yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’de 18 milyon işçinin bulunduÄŸunu, son 9 yılda ise sadece 35 bin işçiye yeterlilik belgesi verildiÄŸini belirtti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ’yetersiz kaldığını’ savunan DemirtaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:

 

EMEKÇİ ALEYHİNE KANUNLAR

“Soma’da yandaÅŸ ÅŸirketinizin madeninde yanarak ölen Nurettin Kara’yı hiç düşünmediniz. YandaÅŸ havuzcu ÅŸirketinizin yaptığı üçüncü BoÄŸaz Köprüsü viyadüğünden düşüp parçalanarak ölen Lütfi Bulut’u düşünmediniz. EÅŸi Güliman Bulut’u ve üç çocuÄŸunu da düşünmediniz. Bursa’da merdivenaltı yandaÅŸ atölyede kayıtdışı, asgari ücretin altında çalışan başörtülü Zehra Çelik bacımı da düşünmediniz. Kütahya’da yandaÅŸ seramik fabrikasında silikozise yakalanarak ölümü bekleyen Cengiz Altun’u düşünmediniz. Ermenek’te yırtık kara lastik ayakkabı ile oÄŸlunun cenazesini bekleyen Recep amcayı ve AyÅŸe anayı da düşünmediniz. Binlerce, milyonlarca işçiyi hiç düşünmediniz. Peki kimi düşündünüz? YandaÅŸ ÅŸirketleri ve kendinizi düşündünüz.

 

AKP’NÄ°N YÃœZ KARASIDIR

13 yılda meydana gelen 1 milyon 400 bin iÅŸ kazasında,  iÅŸgöremez hale gelen 75 bin işçi, 17 bin iÅŸ cinayeti Cumhuriyet tarihinin rekorlarıdır.  Ä°işçi ölümleri adeta iç savaÅŸ ölümleri gibi. Türkiye, iÅŸ kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olması, AKP iktidarının yüz akı deÄŸil yüz karasıdır.

Ä°ÅŸ kazalarının iki temel sebebinden birinin denetimsizliktir. Denetim mekanizması iÅŸletilmiyor, ÅŸirketler ’yandaÅŸ’ hale geldi ve AKP’nin yandaÅŸları denetlenmiyor. DiÄŸer bir sebep de, AKP iktidarının Türkiye’yi taÅŸeron cumhuriyetine döndürmesidir. Biz bu taÅŸerona karşı çıkarken, siz ÅŸimdi taÅŸeronluktan daha geri, daha ilkel olan özel istihdam bürolarını yasallaÅŸtırmaya çalışıyorsunuz. İşçiyi adeta leasingli bir makine gibi, bir mal gibi kiralayacak, işçiyi köle gören anlayışa sahip çıkıyorsunuz.”

 

İŞÇİYE SADECE 10 MİLYON ÖDENDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, işsizlik fonuna ilişkin sözlerinde ise şu görüşlere yer verdi:

“Ä°ÅŸsizlik sigortası fonundan yararlanmak son derece ağır. Fon için 16 yılda 140 milyar lira toplanmasına raÄŸmen, iÅŸsizlere sadece 10 milyar lira ödendi. Fon, amacı dışında birçok alanda kullanıldı, daha da önemlisi fon kaynaklarıyla AKP’nin, bütçe açıkları finanse etti.

Åžu anda bütün bakanlarınız koro halinde kıdem tazminatını fona devredeceklerini söylüyorlar. İşçiler bunu istemiyor. Hatta iÅŸverenler dahi istemiyor. Ama AKP’li bakanlar koro halinde bunu istiyor. Çünkü kıdem tazminatı fonu ile işçinin sırtından 15 yıl bütçe açıklarını finanse edeceksiniz. Kkul hakkı yemeyin, kul hakkı yenmesine de aracılık etmeyin. İşçinin cebinden de elinizi derhal çekin.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo