Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

İş-Kur ’’Zonguldak İş Gücü Piyasasında Kadınlar’’ istatistiklerini açıkladı

İş-Kur ’’Zonguldak İş Gücü Piyasasında Kadınlar’’ istatistiklerini açıkladı

Çalışma ve İş Kur Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, ’Zonguldak iş gücü piyasasında kadınlar’ istatistiklerini açıkladı.


İl müdürlüğü verilerine göre 2017 sonu itibariyle kuruma iş aramak üzere kayıt yaptıran 21 bin 388 kişiden 11 bin 922’sinin kadın olduğu ve kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 55’ini kadınların oluşturduğu belirtildi. İl Müdürü Gönül Demirsu, şu ifadelere yer verdi:

"İl Müdürlüğümüz verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle Kuruma iş aramak üzere kayıt yaptıran 21.388 kişiden 11.922 ’si kadındır. Bu verilere göre Kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 55 ’ini kadınlar oluşturmakta olup, işsizliğin yoğun olduğu grupların başında genç işsizlerden sonra kadın işsizlerin geldiği görülmektedir. Kurumun Ülke geneli verilerine bakıldığında İl verileri ile benzerlik göstermektedir. İlimizde kadın istihdamının az olmasının en büyük nedenlerini; mesleksizlik ve Zonguldak iş gücü piyasasının kadınlardan çok erkeklere yönelik sektörlerde işyerlerinin bulunması olarak belirtebiliriz. Yine, evlerde yapılan işler kapsamında (çocuk bakıcılığı, gündelik temizlik işleri, hasta ve yaşlı bakımı vb. işler) ve tarımda kadınların kayıt dışı istihdam edilmesi, kadınların iş gücüne katılımının resmi verilere yansımamasına sebep olmaktadır. Kurumumuzca, işverenlerin verdiği iş ilanlarında mesleğe yönelik özel durumlar olmadığı sürece cinsiyet ayrımcılığına izin verilmeyerek ilanlara kadın-erkek herkesin müracaat etmesi sağlanmaktadır. İşverenler ilan verme aşamasında konu hakkında uyarılmakta, mümkün oldukça ilanlarda cinsiyet ayrımcılığına müsaade edilmemektedir. İl Müdürlüğümüzün 2017 yılı verilerine göre 2.935 kişi işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirilenlerin 1.435 ’ini kadınlar oluşturmakta olup, kadınların oranı yüzde 48’dir. Zonguldak iş gücü piyasası gibi emek yoğun ve erkek istihdamı ağırlıklı olan iş gücü piyasasında bu oran Ülke geneli verilerine göre iyi bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır. İlimizde kadın istihdamı Ülke geneline göre iyi olmakla birlikte, kadınlar arasında mesleksizlik sorununun çözülmesi ve kadınların daha çok istihdamına olanak sağlanacak işletmelerin kurulması kadın istihdamını daha da arttıracaktır. Kurum hizmetleri içerisinde yer alan işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursu ve toplum yararına program gibi aktif iş gücü uygulamalarımızda da kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık politikası izlenmektedir. 2017 yılında düzenlenen 2.723 kişilik işbaşı eğitim programlarına katılan kadın sayısı 1.563 olup oran yüzde 57,40 ’tır. Yine 1.702 kişilik düzenlenen mesleki eğitim kurslarında kadın kursiyer sayısı 1.534 olup oran yüzde 90,13 ’tür. Toplum yararına programlardan faydalanan kişi sayısı 1.794 olup 1.075 kadın bu programlarda istihdam edilmiş ve katılım oranı yüzde 59,92’dir."

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük7
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo