Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

’İnsanlarımız Duyarlı Olmadığı İçin Geç Kalındı’

’İnsanlarımız Duyarlı Olmadığı İçin Geç Kalındı’

Bolu’da kemik iliği hastalığı bulunan 5 yaşındaki Zeynep Gülcan, yeni doğan kardeşi Umut Eymen’den alınan kök hücrenin nakledilmesinin ardından hastalığı yenmesine rağmen, göz damarlarına baskı yapan sinirler nedeniyle görme yetisini kaybetti.

Mustafa ve Nurcan Gülcan çiftinin kemik iliği hastası olan kızları Zeynep’in tedavisi için Türk Kızılayı Bolu Şubesi tarafından yurt genelinde kan bağışı kampanyaları yapıldı, ancak uygun donör bulunamadı.

Kızlarının hastalığının ilerlemesi ve yapılan tedavilerin yetersiz kalması üzerine anne Nurcan Gülcan, kızının hayatını kurtarabilmek için hamile kaldı ve geçen yıl temmuz ayında Umut Eymen ismini verdikleri bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

Doğum esnasında Umut Eymen’in göbek kordonundan alınan kök hücre, geçen eylülde, hastalığı her geçen gün ilerleyen küçük kıza özel bir hastanede nakledildi. Annesiyle hastanede kontrol altında tutulan Zeynep’in sağlık durumu normale dönmesine rağmen, kök hücre naklinin geç yapılması nedeniyle kız çocuğunda bazı rahatsızlıklar meydana geldi.

Bacakları tutmayan Zeynep yürümekte zorluk çekerken, göz damarlarına baskı yapan sinirler nedeniyle de yüzde 100 oranında görme kaybı yaşadı. Hastanedeki tedavisinin ardından Gülcan’a yürüyebilmesi için fizik tedavi uygulanmaya başlandı.

- "İnsanlarımız duyarlı olmadığı için geç kalındı"

Baba Mustafa Gülcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, insanların ilik nakli konusunda yeteri kadar duyarlı olmadığını savunarak, normal şartlarda 3,5 yıl önce yapılması gereken kök hücre naklinin geçen yıl yapılabildiğini belirtti.

Gülcan, ilik naklinin 6 ay önce olduğunu anlatarak, "Tedavisinin geç kalması nedeniyle yürüyemez hale geldi. Fizik tedavi görüyor. Umarım sağlığına kavuşur. Göz sinirlerinin hasar görmesi nedeniyle şu an görmüyor. İlik nakli için yaklaşık 3,5 yıl bir gecikme oldu. Türkiye’de insanlarımız fazla duyarlı olmadığı için geç kalındı. Doktorlar gözleri konusunda bir tedavinin olmadığını söylüyorlar. Belki ilerleyen yıllarda göz sinirlerinin kendi kendine iyileşebileceği söyleniyor." diye konuştu.

 
WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo