Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Herşey Zonguldak için’

’HerÅŸey Zonguldak için’

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, "Madencilerimizin önemli bir beklentisi ve taleplerinden biri Soma ve Ermenek maden ÅŸehitlerinin yakınlarına tanınan hakların Zonguldak ve diÄŸer maden ÅŸehitleri yakınlarına da tanınmasıdır." dedi.

Demirci, bir otelde düzenlenen "Zonguldak hepimizin, her şey Zonguldak için" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, kentin 5 bini aşkın maden şehidi verdiğini, 169 yıllık madencilik geçmişinin olduğunu söyledi.

Sadece Zonguldak havzasında bulunan koklaÅŸabilir özellikteki taÅŸ kömürü ile 1980 öncesi ülke demir çelik sanayisinin ve diÄŸer sektörlerin ihtiyacının neredeyse tamamını karşıladıklarını dile getiren Demirci, bugün bunun yüzde 10’unun dahi karşılanamadığını öne sürdü.

Demirci, 1967’de 5 milyon ton kömür üreten Türkiye TaÅŸkömürleri Kurumunun (TTK), 2016’da 1 milyondan daha az üretim yaptığını dile getirerek, "Çünkü yaklaşık 8 bin işçiyle, yani tarihin en az işçisiyle çalışılıyor. DoÄŸal olarak işçi alınmadığı ve yatırım yapılmadığı için kapasitesinin beÅŸte biriyle çalıştırılan TTK,  her zamankinden daha çok zarar etti." iddiasında bulundu.

Ãœlkenin doÄŸal zenginliklerinin tespiti için önemli bir görev yapan Maden Tetkik Arama Kurumu’nun en kısa sürede daha aktif hale getirilmesi gerektiÄŸini savunan Demirci, şöyle devam etti:

"Bizim burada Zonguldak’ın avantajlarını Ankara’ya anlatma mecburiyetimiz var. 2004’te bu havzadan 5 milyon ton kamu, 5 milyon ton özel sektör olmak üzere yılda 10 milyon ton taÅŸ kömürü üretmenin planları yapıldı ancak özel sektörün birçoÄŸu ihalelerden vazgeçti. TKK da desteklenmedi. Bugün kömüre ihtiyaç var, kömürümüz var, üretme imkanımız var, iÅŸsizimiz var. Türkiye’nin ve TTK’nın kaybedecek zamanı yok. Madencilerimizin önemli bir beklentisi ve taleplerinden biri Soma ve Ermenek maden ÅŸehitlerinin yakınlarına tanınan hakların Zonguldak ve diÄŸer maden ÅŸehitleri yakınlarına da tanınmasıdır."

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Metin Demir de, kentte madenciliÄŸin yanı sıra sektörel çeÅŸitliliÄŸin saÄŸlanması adına atılan adımların umut verici olduÄŸunu vurgulayarak, kent merkezinin, ÅŸehre yakışır bir görünüm kazandırılması ve yaÅŸam kalitesinin arttırılması için herkese büyük görev düştüğünü ifade etti.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş adamlarının katıldığı toplantıda kentin sorun ve talepleri ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo