Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Hem ruhun hem bedenin gıdası uyku

Hem ruhun hem bedenin gıdası uyku

Uzun süre uykusuz kalan bireylerde yoğun baş ağrısı, sinirlilik hali, dikkat dağınıklığı ve motivasyon kaybı görülebildiği gibi obezite eğilimi de yaşanabiliyor.


Uyku problemi yaÅŸayan kiÅŸilere rahat bir uyku saÄŸlayacak besin önerileri sunan Dr.Ruhan AÅŸkın Uzel, “Süt, marul, melisa çayı gibi gıdalar tüketilmeli” dedi.

“Daha zinde bir beyin ile güne baÅŸlamak ve iÅŸ temposunu yönetebilmek için saÄŸlıklı ve yeterli beslenilmeli, düzenli ve yeterli uyunmalı, planlı bir iÅŸ yükü oluÅŸturulmalı” diyen Dr. Uzel, kas yapım ve onarım faaliyetlerinin uyku halindeyken gerçekleÅŸtiÄŸine dikkat çekti.

 

Hangi gıdalar faydalı

Uyku problemi yaÅŸayan bireylerin hangi gıdaları tüketip tüketmemeleri gerektiÄŸini belirten Dr. Uzel, “Uykuya çok yakın bir saat olmamak ÅŸartıyla süt içilebilir. Sütte bulunan triptofan aminoasiti, uykuya daha rahat dalmayı saÄŸlar. Bu olumlu etki muz, bal, badem, ceviz gibi kuruyemiÅŸlerden ya da tahıl ürünlerinden uygun miktarda tüketildiÄŸinde de görülebilir. Yine uyku düzenleyici etkiye sahip olduÄŸu için marul tüketilebilir. Yatmadan önce tüketilen 5-6 yaprak marul düzenli ve kaliteli bir uyku saÄŸlar. Özellikle akÅŸam yemeÄŸinde daha az yaÄŸlı besinleri tüketmek ve sık ara öğünlü bir beslenme tarzını benimsemek çok önemli. Böylece vücut enerji ve metabolizma dengesini daha iyi kuracaktır ve uyku düzenini saÄŸlayacaktır. Hızlı yemek yenmemelidir. Çünkü hızlı yemek kandaki ÅŸeker seviyesinde ani dalgalanmalara yol açabilir, sindirim bozukluÄŸuna neden olabilir. Melisa ve papatya baÅŸta olmak üzere bitki çayları da uyku için olumlu etki göstermektedir" ifadelerini kullandı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo