Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’Hayır’ Diyen Çocuğa Israr Etmeyin!

’Hayır’ Diyen ÇocuÄŸa Israr Etmeyin!

’Hayır’ diyememek bazen hayatı zorlaÅŸtırıyor. Karşısındakini üzeceÄŸini düşünerek ’hayır’ demeyenler kimi zaman üzülen taraf oluyor. ’Hayır’ demenin küçük yaÅŸlarda öğrenildiÄŸini vurgulayan uzmanlar aileleri uyarıyor.

Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, kiÅŸiyi istemediÄŸi davranışlardan ve kimi zaman da tehlikelerden koruyan ’hayır’ kelimesinin küçük yaÅŸlarda öğrenildiÄŸini söyledi. Anne ve babanın hatalı tutumları nedeniyle çocuÄŸun bu davranışı edinemediÄŸini belirten yılmaz, ’hayır’ demenin neden önemli olduÄŸunu şöyle anlattı: 


“ÇocuÄŸunuzdan yapmak istemediÄŸi bir davranışı yapmasını istiyorsunuz, çocuÄŸunuz size hayır diye cevap veriyor. Zorla yemek yediriyorsunuz size hayır diyor, yemiyor. Kendisini sevdirmek, öptürmek istemiyor hayır diyor; siz ise zorla seviyorsunuz. 
Kaç tane anne-baba böyle bir durumda çocuklarının hayır kelimesine saygı gösterip onu zorlamaz? Kaç anne-baba çocuÄŸunun kendine çizdiÄŸi sınırı ihlal etmez ve ’istemiyorsa zorlamayayım, onun da bir kiÅŸiliÄŸi, tercihleri var ve saygı duymalıyım’ der. Sanırım çok az bilinçli aile bunu yapar.” 

HAYIR DEMEK SINIR KOYMAKTIR

’Hayır’ demenin sınır koymak olduÄŸuna vurgu yapan Yılmaz, ailelere önemli uyarı ve önerilerde bulunarak ÅŸunları aktardı: 

“Hayır demek ’benim tercihime saygı duy’ veya ’ben bunu yapmak istemiyorum’ demektir. Hayır demek, karşı tarafı durduran bir kelimedir. Kimi aileler, çocukları hayır dedikleri halde onlara zorla istediklerini yaptırırlar ve bir süre sonra çocuk için bu kelimenin bir anlamı olmaz. ’nasıl olsa hayır desem de istediÄŸim olmuyor’ diye düşünmeye baÅŸlar ve ’hayır’ içi boÅŸ, anlamını yitiren bir kelime olur.

ÇOCUK HAYIR DİYEREK KENDİNİ KORUMAYI ÖĞRENİR


Kimi aileler ise çocukları ’hayır’ dediklerinde çocuklarına küserler; sevmediklerini, kırıldıklarını, üzüldüklerini söylerler ve çocukları duygusal ikilem içerisinde bırakırlar. Bu durumda ise çocuklar iliÅŸkilerinde ’’hayır’’ demekten kaçınırlar; çünkü “hayır dersem sevilmem, kırarım, iliÅŸkim biter” diye düşünürler. Belki küçük yaÅŸlarda önemsiz gibi görünen bu durum, çocuklar ergenlik dönemlerine geldiklerinde aslında yaÅŸamları için çok ciddi problemlere neden oluyor. Özellikle ergenlik döneminde baÅŸlayan bu sorunlar yetiÅŸkinlikte de devam ediyor.

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ ALIŞKANLIK ÜZERİNDE BİLE ETKİLİ

Ergenlik döneminde çocukların arkadaÅŸları tarafından kabul görmeleri çok önemlidir. ArkadaÅŸlarının sevgi ve kabullerini kazanmak için, toplum tarafından hoÅŸ görülmeyen davranışlar (suç, alkol, madde teklifi, sigara, ÅŸiddet vb.) ona sunulduÄŸunda, ’’hayır’’ demekten kaçınırlar ve bu tür davranışlara meylederler; yetiÅŸkinlik döneminde de bu durum aynı ÅŸekilde seyreder.

’HAYIR’A SAYGI DUYUN

Hayır diyemeyen kiÅŸiler, istemedikleri durumlarda karşısındakilere sınır koyamazlar çünkü geçmiÅŸte sınır çizmeye kalkıştıklarında anne ve babaları tarafından olumsuz tepkiyle karşılaÅŸmışlardır. Bu nedenle çocuklarımız ’’hayır’’ dediklerinde saygı duyalım ve bırakalım bu kelimenin karşı tarafı durduran, istemediklerini karşı tarafa rahatça ifade edebilen, çok deÄŸerli ve güçlü bir kelime olduÄŸunu keÅŸfetsinler; bunun karşılığında da ergenliÄŸe doÄŸru arkadaÅŸlarına sınır koyarak “hayır” diyebilsinler.

 

HER ZAMAN ÇOCUĞUNUZU KORUYAMAZSINIZ

Küçük yaÅŸlarda onları tehlikeye karşı koruyabiliriz ancak ergenliÄŸe doÄŸru sürekli onların yanında olarak onları tehlikelerden korumamız mümkün deÄŸildir. Onlara, sınır koymalarını öğreterek, yanlarında olmadığımız zamanlarda kendilerini korumalarını saÄŸlamış oluruz. Bırakalım da çocuklarımız kendi kendilerini korusunlar.”

 

Kaynak: NTV

 

 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo