Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

HAVA KİRLİLİĞİ DEPRESYONA YOL AÇIYOR

HAVA KİRLİLİĞİ DEPRESYONA YOL AÇIYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akdur, "Hava kirliliğinin yoğun olduğu gün ve yerlerde insanlar depresif ve mutsuz olur" dedi.

Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Halk SaÄŸlığı Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr.Recep Akdur, hava kirliliÄŸinin yoÄŸun olduÄŸu günlerde insanların depresif vemutsuz olduklarını bildirdi.

Prof. Dr. Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel olarak havanın doğal yapısının bozularak, herhangi bir canlılığa zarar verecek bir nitelik kazanmasını "hava kirliliği" olarak tanımladıklarını söyledi.

Hava kirliliÄŸinin saÄŸlık üzerinde birçok olumsuz etkisi olduÄŸunu vurgulayan Akdur, Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne göre, hava kirliliÄŸine baÄŸlı olarak dünyada her sene 3.3 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 28 bin kiÅŸinin hava kirliliÄŸine baÄŸlı nedenlerden dolayı yaÅŸamını yitirdiÄŸini belirtti.

Yoğun kirliliğin kalp krizi, astım krizi gibi ani gelişen sağlık sorunlarının yanında, kronik solunum yolu enfeksiyonları ve kanser gibi başka sorunlara da yol açtığını anlatan Akdur, "Kirli hava insanları halsiz kılarak verimlerini düşürür. Hava kirliliğinin yoğun olduğu gün ve yerlerde insanlar depresif ve mutsuz olur. Çocuklarda da büyüme, gelişme yavaşlar" ifadesini kullandı.

Akdur, hava kirliliğinin mevsim olarak kış aylarında, saat olarak da akşam 18 ile 24 saatleri arasında yoğunlaştığına işaret ederek vatandaşlara, "Kış aylarında ve bu saatler arasında hava kirliliği olan yerlerde spor yapılmamalıdır. Kalp hastası ve solunum sistemi hastası olanlar bu saatler arasında sokağa çıkmamalı ve hareketlerini olabildiğince azaltmalıdır" uyarısında bulundu.

"Hava kirliliği raporu haber bültenlerinde verilsin"

"Hava kirliliği yalnızca insanların sağlığını bozmakla kalmaz, kitle halinde ölümlere de neden olabilir" diyen Akdur, bu nedenle de uluslararası sözleşmelerin bir gereği olarak hava kalitesinin sürekli olarak izlenerek, açık olarak da halka duyurulduğuna dikkati çekti.

Aktur, bu amaçla, Türkiye’de Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının ulusal hava kalitesi izleme ağı olan "www.havaizleme.gov.tr" adresi üzerinden, Avrupa BirliÄŸi’nde ise "Air Pollution in World: Real-time Air Quality Index Visual Map" üzerinden kamuoyuna hava kalitesi raporlarının aktarıldığını bildirdi. Akdur, her iki izleme ağında farklı ölçeklerin kullanılması dolayısıyla hava kalitesi raporlarında farklılıklar gözlenebildiÄŸine iÅŸaret etti.

Prof. Dr. Akdur, Türkiye’de kullanılan hava kalitesi izleme ölçeÄŸinin, Avrupa BirliÄŸi’nde kullanılan ölçekle aynı duruma getirilmesini isteyen Akdur, şöyle devam etti:

"Televizyon kanallarında haber bültenlerinin ardından halka düzenli olarak hava kirliliği raporu verilmelidir. Böylece insanlar o günkü hava kalitesini bilirse, davranışlarını ona göre düzenleyebilir. Böylece birçok ölümün ve sağlık krizinin önüne geçilmiş olur. Örneğin yaşlılar, KOAH hastası olanlar hava kirliliğini yüksek olduğu günlerde, saatlerde dışarı çıkmazlar. Aynı şekilde insanlar hava kirliliği raporlarını dinler ise hava kirliliğinin yoğun olduğu gün ve saatlerde spor yapmazlar. Ayrıca bu şekilde toplumun konu hakkındaki duyarlılığı ve bilinci artar, havanın çok kirli olduğu gün ve saatlerde kirlilik yapıcı faaliyetlerden kaçınarak, kirliliğin daha da artmaması için önlemler alabilir."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo