Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

FİTİL ATEŞLENDİ… YAŞAM KÖYÜ…

FİTİL ATEŞLENDİ… YAŞAM KÖYÜ…

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI- ÖZEL HABER


* YaÅŸamaya engelli olan özel bireyler var. Onların anne ve babaların söylediÄŸi ortak bir cümle var ki; duyanı derinden yaralayan, “biz öldükten sonra çocuÄŸumuza ne olacak?” Daha da acı bir cümle ise “Allah’ım. Sana yalvarırım çocuÄŸumla benim canımı aynı anda al.”

* Sadece EreÄŸli’de yüzlerce özel birey var. Hepsinin birbirinden farklı özel ihtiyaçları var. Hiçbiri, kendi başına hayata tutunamıyor.
Biz öldükten sonra çocuÄŸumuza ne olacak düşüncesinden kurtulmak istiyorlar. Vakıf kurmak istiyorlar… Ve ayrıca kurmak istedikleri “YaÅŸam Köyü” ile aileler hayata veda ettiÄŸinde çocuklarını emanet edebileceÄŸi bir yuva, baÅŸka bir deyiÅŸle özel insanlara aile olabilecek kurum oluÅŸturmak istiyorlar.

Karadeniz EreÄŸli’de eÅŸi Dilara Açıkgöz’ü 5 ay önce kanser nedeniyle kaybettikten sonra 19 yaşındaki otizmli oÄŸlu Evren Açıkgöz’e hem annelik hem de babalık yapabilmek için emekliliÄŸini isteyen öğretmen Nusret Açıkgöz, vakıf kurmak istediÄŸini bildirdi. GeleceÄŸe iliÅŸkin korkulanın olduÄŸunu belirten Açıkgöz, durumu özel bireylerin hayata tutunmaları için her kesimden yardım isteyeceÄŸini kaydetti.
Nusret Açıkgöz, EreÄŸli FM’e açıklamasında, kendisi gibi öğretmen emeklisi olan eÅŸi Dilara Açıkgöz’ü yitirdikten sonra oÄŸulları biri Uzay diÄŸeri ise otizm durumu çeken Evren ile hayata tutunmaya çalıştığını söyledi.
Engelli birey sahibi ailelerin yaÅŸadıkları ortak kaygıyı, “Allah’ım. Sana yalvarırım çocuÄŸumla benim canımı aynı anda al” diyerek anlatan Açıkgöz, kurmak istediÄŸi ‘vakıf’ ve ‘YaÅŸam Köyü’ hakkında ÅŸu sözlerle konuÅŸtu:

"Hiç kimse, bizim gibi çocuklarıma bakmaz"
“Ortak kaygılarımız belli. Bizden sonra çocuklarımıza ne olacak. Hiç kimse, bizim gibi çocuklarıma bakmaz. Kimse bu fedakarlığı elbette göstermez. Ama bir vakıf olursa, ailelerde iÅŸin içinde oldukları için hayat biraz daha kolaylaşıyor. EÄŸitmenler çocuklarla ilgilenirken ailede orada olunca sorun çıkmıyor. Çocuklar orada kötü muamele ile görmez. Belki biraz daha sakin olabiliyorlar. Yemekleri aileleri yapar ve müthiÅŸ bir dayanışma olur. Hayat bizi için de biraz daha kolaylaşır.
Bu çocukların enerjilerini atmaları için içinde basketbol potalarının da olduğu pek çok spor yapabilecekleri kesinlikle büyükçe bir alana ihtiyaç var.
Maddi durumu yetersiz aileler var. Vakıf, bu anlamda da yardımcı olacak. Ankara’da ÅŸuanda görüştüğüm birçok arkadaşım var. Aylık 3 bin 500 lira olduÄŸu için gidemiyorlar. Bu tür ailelere katkı saÄŸlamak için vakıf çok önemli.

GÖNÜLLÜLER ÇOK ÖNEMLİ
Ailelerin istediÄŸi ÅŸudur: Bu çocukları orada mutlu edecek, öfke nöbeti geçirmelerini engelleyecek bir ÅŸeylerin olması gerekiyor. Burada belki de gönüllüler devreye girecek. Özel EÄŸitim Bölü öğrencileri var EreÄŸli’de. Onlar bize çok yardımcı olmuÅŸlardı. Bu tür gönüllüler ile yol kat edebiliriz. Gönüllü sasıyı ne kadar çok olursa, bundan yararlanacak çocukta çok olur. YaÅŸam Köyü çok gerekli. Kısa vadede belki bir vakıf kurmak ama uzun vadede YaÅŸam Köyü.

ERDEMÄ°R… BELEDÄ°YE… TSO… TÃœM STK’LAR…
YaÅŸam Köyü’nü kurabilmek için farkındalığı arttırmak geriyor. Çok büyük bir maddi kaynak gerekiyor. Küçük bağışlar ÅŸeklinde baÅŸlansa, birikimler arttıkça vakfın mal varlığı olsa köy iÅŸi de zaman içinde çözülebilir. Kimler girebilir devreye? Bu çaÄŸrımıza kimler cevap verebilir? EreÄŸli’de pek çok STK var. Belediye var. Erdemir var. Siyasiler var. Mesela eski Erdemir (EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikaları) olsa hiç kimseye ihtiyaç olmadan bu iÅŸ çözülürdü. Erdemir yardımcı olabilir. Ticaret ve Sanayi Odası olabilir, EreÄŸli Belediyesi olabilir. Kent Konseyi var, iyi insanlar var. Hepsi bir araya gelirse çok güzel ÅŸeyler olur. Ailelerin izinde bulunduÄŸu durum belli, gerçekten zor durumdalar.”
Öte yandan, 2 yaşında otizm teÅŸhisi konulan kardeÅŸi Evren’in yaÅŸadıklarına o andan itibaren ÅŸahit olan aÄŸabeyi Uzay Açıkgöz’ün ise otizme sebep olan durumu çözmek ve ortadan kaldırmak için, bu yıl kazandığı üniversitede Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü okuyacağı öğrenildi.    
  

-HABERİN İÇİNDEN-

*Yapılmak istenen belli. Ailelerin korku ve umutları ortada. Kamuoyuna yaşananların, bu ailelerinin çektikleri zorluklar aktarılmalı.
*Dışarıda olan bambaÅŸka bir hayat var. Bu hayatlardan çoÄŸumuz bir haber. EreÄŸli halkı baÅŸta olmak üzere tüm Türkiye’ye hazırladığımız belgesel haberi aktaracağız. EreÄŸli FM olarak, haber ve videoları bölümler halinde sunacağız. 
*Bugünden itibaren bir ‘iyilik harekenin’ fitili ateÅŸlendi. Lütfen destek olun. Lütfen sizde yardımcı olun. Fikrinizi ortaya koyun. Hayatta bizden baÅŸka birileri daha var.
Åžimdilik saÄŸlıkla kalın…   

 

 

FİTİL ATEŞLENDİ… YAŞAM KÖYÜ…

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI- ÖZEL HABER

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
üzgün2
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo