Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ETKİNLİK DÜZENLENDİ!..

ETKÄ°NLÄ°K DÃœZENLENDÄ°!..

EreÄŸli’de Ä°stiklal Savaşı’nın ilk deniz ÅŸehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi’nin EreÄŸli’ye intikalinin 96. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Yüzbaşı Murat Aksu, Alemdar Destanı’nın 96. yıl dönümü nedeniyle Süleymanlar Mahallesi’ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende yaptığı konuÅŸmada, Ä°stiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın yıl dönümünü kutladıklarını ve bu uÄŸurda ÅŸehit olan Recep Kahya’yı andıklarını söyledi.

Trabzon’a hareket etmek için EreÄŸli’den ayrılan Alemdar Gemisi’nin ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 gambotu (bir veya birkaç silahlı küçük savaÅŸ gemisi) tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konulduÄŸunu anlatan Aksu, "El konulan gemi Ä°stanbul’a hareket ettirildiÄŸi sırada EreÄŸli’nin 10 mil açıklarında Alemdar personeli kargaÅŸa çıkararak kumandayı tekrar ele almış ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek EreÄŸli’ye dönüş yapmış, bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar’a ateÅŸ açmıştır. Çatışma seslerini EreÄŸli’den duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan C-27 gambotuna yaylım ateÅŸi açarak gambotun açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak’a geri dönmesini saÄŸlamıştır." ÅŸeklinde konuÅŸtu

Alemdar Gemisi’nin, kaçırılmasını önlemek amacıyla 9 Åžubat 1921’de Çoban ÇeÅŸmesi önlerinde karaya oturtulduÄŸuna deÄŸinen Aksu, ÅŸunları kaydetti:

"Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak Ä°stiklal Savaşı’mızın ilk deniz ÅŸehidi unvanını almış, bütün EreÄŸli halkının katılımı ile cenazesi ÅŸehir mezarlığına defnedilmiÅŸtir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuÅŸ, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde baÅŸta Åžahin vuruÅŸu olmak üzere Novorosyk’de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleriyle mücadele etmiÅŸtir. Romanya ve Bulgaristan’a denizyolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiÅŸtir."

- Alemdar Gemisi’ne Ä°stiklal Madalyası giriÅŸimi

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkan Vekili Atalay Durmaz DemiroÄŸlu ise Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuÅŸmada, gemi ve mürettebatının kazandığı zaferin Ä°stiklal Mücadelesi’nin çok önemli bir anlaÅŸması ile taçlandığını anımsatarak, "Bu sayede KurtuluÅŸ Savaşı süresince Türk karasularında Türk bayraklı gemilere Fransız donanması tarafından dokunulmaması saÄŸlandı. Alemdar, Rum ve Ermeni çetelerini engellediÄŸi gibi Yunan donanmalarını ise Karadeniz’de peÅŸinden koÅŸturdu. Bu geminin dolayısıyla EreÄŸli’nin Ä°stiklal Madalyası ile onurlandırılması için giriÅŸimde bulunduk. Gerekli bilgi ve belgeler TBMM’ye sunuldu. Konu ile ilgili kanun çıkması gerektiÄŸi için milletvekillerimizle görüştük. Konunun takipçisi olacaklarını söylediler. Ä°leriki günlerde bu olayın da gerçekleÅŸeceÄŸine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Recep Kahya’nın Ä°stanbul’da yaÅŸayan torunu Mehmet Ä°pek (73) de EreÄŸli halkına desteklerinden dolayı teÅŸekkür etti.

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo