Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Elpek bezini Japon kültürüne tanıtıyor

Elpek bezini Japon kültürüne tanıtıyor

Zonguldaklı iş adamı Japon dergisinde `Fukuoka`ya hayat veren 7 Fukuokalı` başlığıyla anlatıldı


Japonya'da yaÅŸayan Zonguldaklı iÅŸadamı Murat EnÅŸici, ülkede yayın yapan dergide Zonguldak'ın elpek bezini anlattı. 
Edinilen bilgiye göre, Malta’ya yabancı dil eÄŸitimi almak için giden Murat EnÅŸici, aynı okulda eÄŸitim gören Japon Hiroko Ä°kenoue ile 2004 yılında evlendi. Türk adetlerine göre düğün yapan EnÅŸici Çifti’nin Haluk ve Tolga isminde iki de çocuÄŸu dünyaya geldi. Türkiye ile Japonya'nın Kyushu Bölgesi arasında kalıcı baÄŸlar kurulması için çaba gösteren EnÅŸici, Türkiye'den getirdiÄŸi yöresel kilimlerin hem tanıtımını hem de ticaretini sürdürüyor. 
Ä°ki ülke arasındaki baÄŸların güçlenmesi için Japonya'da ÅŸirket kuran iÅŸadamı EnÅŸici, ÅŸirketin 15. yıl dönemi ile beraber yeni bir giriÅŸimciliÄŸe de baÅŸladı. EnÅŸici, tarihi çok uzun yıllara dayanan Elpek Bezi’nin tanıtım, pazarlama ve satışına baÅŸladı. EnÅŸici engelliler ve kadınlara iÅŸ imkanı saÄŸlayıp, memleketinin kültürel ve ekonomik geliÅŸmesine katkı saÄŸlamayı amaçlıyor. 
Japonya'nın Fukuoka bölgesinde aylık yayınlanan derginin 800. sayısında 'Fukuoka'ya deÄŸer verenler' baÅŸlığıyla yaÅŸadıklarını anlatan EnÅŸici, "MaÄŸaza açmadan, Kyushu bölgesindeki sanat galerilerinde sergiler yaparak ve müşterilerin evlerine özel olarak götürerek satışları gerçekleÅŸtiriyorum. Çünkü maÄŸazam olmuÅŸ olsaydı yalnızca çevredeki müşteriler gelebilir ancak uzak mesafedeki müşterilerin gelmelerinin zor olacağını düşündüğüm için maÄŸaza açmayı düşünmüyorum. Müşterinin gelmelerini beklemek yerine ben onların ayağına giderek en az yılda bir defa müşterilerimle buluÅŸmak benim için büyük bir mutluluk" ifadelerine yer verdi. 
"Memleketim Zonguldak'a bir vefa borcum var" 
Türkiye'ye maddi ve manevi katkıda bulunmak düşüncesinin bir an olsun aklından çıkmadığını anlatan iÅŸadamı EnÅŸici, "Ãœlkeme maddi ve manevi katkı saÄŸlayabilirim düşüncesi aklımdan bir an dahi olsa çıkmıyor. Benim için ülkemin her yeri için aynı sevgiyi hissediyorum. Ancak memleketim olan Zonguldak’a bir vefa borcum var o vefa borcumu ödemek istiyorum. Bu düşüncelerimin de etkisi ile Zonguldak’in yöresel deÄŸerlerini özellikle iÅŸlerimle iliÅŸiÄŸi olan el dokuması kültürümüz EreÄŸli’nin Elpek Bezi’nin engellilerimiz ve bayanlarımız ile birlikte dokuma yaparak projenin çekirdek kısmına baÅŸlanmasının doÄŸru olacağına inanıyorum. Projeye baÅŸlamak önemli ancak daha da önemlisi projenin devamlılık arz etmesi gereklidir. Hepimizin bu projede yapabileceÄŸi çok ÅŸeyi olduÄŸuna inanıyorum. HerÅŸey insanlık için kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Projedeki amacımız engellilerimizin meslek sahibi olmalarını ve çalışma ortamını oluÅŸturmak. EreÄŸli’nin kültürel mirası Elpek Bezi’nin gelecek nesillere aktarılmasıdır. EreÄŸli Elpek Bezi’nin ihracatını gerçekleÅŸtirir konuma gelmektir. Engellilerimize farkındalık oluÅŸturulmasıdır. EreÄŸli’nin Japonya’da tanıtımının yapılmasının saÄŸlanmasıdır. EreÄŸli ile Japonya’nın doku olarak benzerlik gösteren ilçesi ile iliÅŸkilerin baÅŸlamasını saÄŸlamak. Elpek Bezi’nin ham maddesi olan ketenin tekrar bölgede yetiÅŸtirimlesi için gerekli çalışmaların yapılmasıdır. Buradaki asıl amaçlarımızdan birisi ise elpek bezinin üretilmesi ve ihracatının yapılmasının yanı sıra yöresel kültürümüzün yaÅŸatılması ve bu ürünün üretilmesini saÄŸlayacak olan nitelikli kiÅŸilerin sayısının arttırılmasıdır" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo