Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DÜNYA KANSER GÜNÜ

DÜNYA KANSER GÜNÜ

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Yusuf Kaya, kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesinin hayat kurtardığını bildirdi.

Kaya,  Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin tüm dünyada en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan ve pahalı tedavi yöntemleriyle saÄŸlık politikalarının kapasitesini zorlayan ve üzerinde yeni politikalar geliÅŸtirilmesi gereken  problemlerinin başında geldiÄŸini belirtti.

Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeniyle ölümlerin dünyada ikinci sırada yer aldığını dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:

"Kanser çok sık görülen bir hastalık olmasıyla birlikte erken teÅŸhis edilerek ölüm ve sakatlıklar engellenebilir. Kanser hakkında yapılan eÄŸitimler ve taramalarla özellikle meme, rahim aÄŸzı, cilt kanserleri, prostat kanserleri ve bağırsak kanserleri çok kolay yöntemlerle erken teÅŸhis edilebilmektedir. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha saÄŸlıklı bir beslenme biçimini seçmek, fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve iÅŸlenmemiÅŸ gıdalar tüketmek, besinleri doÄŸru piÅŸirme yöntemleriyle piÅŸirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak ve alkol kullanımının azaltılmasıyla önlenebileceÄŸi konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiÄŸinde bu rakam  yüzde 50’ye ulaÅŸmaktadır. Yine bunun yanında özellikle yaz aylarında güneÅŸ ışınlarının dik geldiÄŸi saatlerde dışarıya çıkılmaması, açık renk kıyafetler tercih edilmesi, koruyucu ÅŸapka, gözlük ve kremler kullanılması, deniz kenarında güneÅŸlenilmemesi cilt kanserinden korunmada önemli faktörlerdir. Kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40-69 yaÅŸ arası kadın vatandaÅŸlarımızın düzenli mamografi çektirmesi, meme kanserinin erken teÅŸhisinde önemli bir adımdır."

Kaya, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını ifade etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo