Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DAVANIN GÖRÜLMESİNE BAŞLANDI!.

DAVANIN GÖRÜLMESİNE BAŞLANDI!.

Zonguldak’ta, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe giriÅŸimine iliÅŸkin tutuklu 4 eski Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komutanı hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istemiyle açılan davanın görülmesine baÅŸlandı.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, meslekten ihraç edilen tutuklu eski Zonguldak Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Zonguldak Garnizon Komutanlığında görevli Jandarma Kurmay Albay Kamil Günler, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ile Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk, avukatları ve yakınları katıldı.

DuruÅŸmada "anayasal düzeni ortadan kaldırmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs etme" suçlamalarının yöneltildiÄŸi sanıklar hakkında hazırlanan iddianame okundu. 

Sanıklardan Birol ÅžimÅŸek, savunmasında, hiçbir irtibat ve baÄŸlantısının olmadığı, hayatı boyunca iliÅŸki içerisinde bulunmadığı FETÖ yapısıyla iliÅŸkilendirilmesine anlam veremediÄŸini söyledi.

Sıkı yönetim direktifi adı altında listede adının yer almasından dolayı 180 gündür cezaevinde bulunmaktan dolayı üzüntü içinde olduÄŸunu ifade eden ÅžimÅŸek, "Hiçbir ilgim olmayan konuda örgüt hakkında savunma yapmak zor geliyor. Ä°smimin hainlerce yazılmasıyla suçlanıyorum." dedi. 

Sosyal medyada kendisinin "paÅŸa keyfi" ve "başçavuÅŸ" gibi ithamlarla karalanmaya çalışıldığını öne süren Birol ÅžimÅŸek, "Bu örgüte mensup özelikle kendi içimizdeki FETÖ’cü personel tarafından ya üst makamlara ya da BÄ°MER yoluyla ÅŸikayet edildim. Benim, ’AK Parti düşmanı’ olduÄŸum gibi ÅŸikayetler gitti. Askeri savcılıklara ise ’AK Parti ile iliÅŸki içerisinde’ diye ÅŸikayetler gitti." dedi.

Darbe giriÅŸiminden önce ailesiyle Kıbrıs’a tatile gittiÄŸini ve daha sonra Zonguldak’a döndüğünü anlatan ÅžimÅŸek, şöyle devam etti:

"Ben Zonguldak’a gelmek için uçak bileti almaya çalıştım. Türkiye’ye uçuÅŸların birçoÄŸu iptal olmuÅŸtu. Buna raÄŸmen arkadaÅŸlarımı devreye sokarak bilet bulmuÅŸtum. Kıbrıs’tan Türkiye’ye uçuÅŸlar durmuÅŸtu. Ä°ngiltere ve Almanya’ya uçuÅŸlar vardı. Ä°stesem yurt dışına gidebilirdim ama ben koÅŸa koÅŸa ülkeme döndüm. Tugaya gelip kendime bir avukat buldum. Emniyet müdürlüğünde geceyi geçirdim. Ä°fademden sonra sevk edildiÄŸim nöbetçi mahkemece tutuklandım."

ÅžimÅŸek, Yurtta Sulh Konseyi kimlerden oluÅŸtuÄŸunu bilmediÄŸini belirterek, "Sıkıyönetim listesinde imzası bulunan albayı tanımam. Ben jandarma personelini ve kendi devrelerim olanları tanırım. DiÄŸer kuvvet komutanlıklarından uzaktım. Onlar da beni tanımaz. Ne darbe öncesi ne darbe giriÅŸimi sırasında hiç kimse benimle irtibata geçmedi. MÄ°T ve emniyet bu bilgilere artık sahip. Benim nerede olduÄŸum ortada tek bir delil gösterin cevabını vermeye hazırım. Darbeciler, hainler ortada. Abilerden ve ablalardan talimat alanlar ortada. FETÖ’cü olmadıkları halde tutuklu olan ihraç edilmiÅŸ olanlar ve maÄŸduriyet yaÅŸayan kesim bulunmaktadır. Bunun en başında da liste maÄŸdurları bulunmaktadır. Hiçbir örgütle baÄŸlantısı olmayan birisiyim." diye konuÅŸtu.

- "Çantamdan zarf içerisinde 1 dolar çıktı"

Kamil Günler de savunmasında, ÅžimÅŸek’in izinde olması dolayısıyla kendisinin karargah amirliÄŸine vekalet ettiÄŸini söyledi.

15 Temmuz gecesi eşiyle evde film izlediğini, 21.30-22.00 sıralarında nöbetçi subayın kendisini arayarak harekat yıldırım mesajları geldiğini söylediğini ve kendisinin de durumu öğrenmek için eşofmanlarıyla kışlaya gittiğini ifade eden Günler, şöyle devam etti:

"Kışlaya gittiÄŸimde incelediÄŸim gelen mesajlarda ’Sıkıyönetim direktifi’, ’Sıkıyönetim kanunu’ gibi ÅŸeyler yazıyordu. Garip bir ÅŸey hissettim. Bizle ilgili olmadığı için tatbikat mesajı sandık. ’Muhabere etkinliÄŸini mi ölçüyor?’ diye düşündük ama tatbikat mesajı olsa altında mutlaka ’tatbikat’ ibaresi olması gerekirdi. Tatbikat yazmadığı için ben de o vakit Kıbrıs’ta tatilde olan Tugay Komutanımı aradım. Kendisine durumu anlattım ve sıkıyönetim direktifi mesajı olduÄŸunu söyledim. Mesajda ’Sıkıyönetim ilan edilmiÅŸtir. 03.00’ten itibaren TSK yönetime el koymuÅŸtur’ gibi ÅŸeyler yazıyordu. Mesaj metninin hemen üstünde ’Yurtta sulh’ ibaresi yazıyordu. Görüşmeden sonra mesajı ayrıntılı ve soÄŸukkanlı bir ÅŸekilde okudum. Bunun bir kanunsuz emir olduÄŸunu algıladım. Her önemli geliÅŸmeyi komutanımla telefonumla bildirdim. Tugay komutanı vekiline konuyu haber verdim. Gelen her evrakı kripto odasına kilitledim, karışıklığa ve gerçek zannetme ihtimaline karşı baÅŸka rütbelilerin görmemesi gerektiÄŸini düşündüm."

Gelen mesajda sıkıyönetim komutanları listesinde kendisinin de Kırıkkale sıkıyönetim komutanı olarak isminin yer aldığını anlatan Günler, "FETÖ’nün bir parçası olmayı aklımdan geçirmedim. Yaptığım iÅŸlerde tereddüt göstermedim. Ä°lin ileri gelenlerinin koordine içerisinde olması sebebiyle kışlamda ve ilde bir olay olmadı. Gecenin ilerleyen vakitlerinde 2-3 olumlu evrak geldi. Darbenin geçersiz olduÄŸu ve kanunsuz olduÄŸu mesajları geldi. Bu mesajları da amirlerime aktardım. Åžahsımı ve ailemin hayatını alt üst eden bir durum yaşıyorum. Ben ve ailemin hayatını karartanlardan sonuna kadar ÅŸikayetçiyim. Emekli bir işçi çocuÄŸuna devlet bu kadar yatırım yaptı. Ben hakkım varsa sonuna kadar helal ediyorum." diye konuÅŸtu.

Günler, iddianamede yer alan ve çantasından çıkan 1 dolara iliÅŸkin savunmasında söz konusu paranın ÅŸifre veya kutsi bir tarafı olmadığını ileri sürdü. Günler, ÅŸunları söyledi:

"Çantamdan zarf içerisinde 1 dolar çıktı. Onu özellikle ve özenle koymadım. 2005’te bulunduÄŸum Irak ve Azerbaycan’da geçici görevlerde harcırah olarak dolar verirlerdi. Oradan döndükten sonra yeni araba almak için evde ne kadar para varsa bozdurdum. O dolar da oradan kalma idi. Özel kuvvetlerde çalış çabala derken bu doların nostalji olduÄŸunu düşündüm. 10 yıl önce koyduÄŸum ve unuttuÄŸum bir konudur. Bulunan dolar ne bir ÅŸifre, ne de bir kutsiyet addettiÄŸim bir ÅŸey deÄŸildir. Åžayet öyle olsa idi, sürekli cüzdanımda taşırdım. Çantamdan çıkan 1 dolar, özel kuvvetlerde çalışırken dolar olarak verilen harcırahtan bir nostalji, bir hatıradır."

DuruÅŸma, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor. 

- Ä°ddianameden

Zonguldak’ta, FETÖ darbe giriÅŸimine iliÅŸkin soruÅŸturma kapsamında Albay Kamil Günler 17 Temmuz, TuÄŸgeneral Birol ÅžimÅŸek 18 Temmuz, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı TuÄŸamiral DoÄŸan ile Deniz Albay Ã–ztürk ise 21 Temmuz 2016’da tutuklanmıştı.

Ä°ddianamede sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 

 
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo