Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP’Lİ VEKİL BAKANA SORDU

CHP’Lİ VEKİL BAKANA SORDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’in Türkiye’de kömür rezervi ve üretimine yönelik sözlerini eleştiren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, söylemin ‘iktidarın yanlış politikalarının itirafı’ olduğunu iddia etti.


Demirtaş, Bakan Sönmez’in yanıtlaması üzerine TBMM’ye soru önergesi verdiğini bildirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda çalışan sayısının 2002 yılında 16 bin civarında olduğunu belirtti. Bakan Sönmez’in Zonguldak temasları sırasındaki açıklamalarını eleştiren Demirtaş, şunları kaydetti:

“İTİRAF NİTELİĞİNDEDİR”
“AK Parti’nin taş kömürü sektöründeki yanlış politikaları nedeniyle TTK’nın işçi sayısı da, üretimi de yıllar içinde düşmüştür. 2002’de 16 bin işçi ile 2 milyon 5 bin ton üretim yapılırken, bugün itibariyle işçi sayısı 7 bin 400’lere, üretim ise 800 binlere düşmüştür. 2018 yılı itibariyle, sadece demir çelik sektörü ve ağır sanayi de, koklaşabilme özelliğine sahip taşkömürü ihtiyaca yıllık 7 milyon tondur. Fakat üretim 800 bin tona kadar düşmüş durumdadır. Enerji sektöründeki taşkömürü, petrol, doğalgaz ithalatı, cari açığı oldukça büyüten ithalatlardır. Bu sebeple başta taşkömürü üretimini artırmamız gerekiyor ki, cari açığımız azalsın. Oysa AK Parti bu üretimi artırmak için TTK’nın 6 bin 500 norm kadro açığı olmasına rağmen, sadece TTK’ya 1500 maden işçisi alınacağını açıklamış, taşkömürü üretimini ise 5 yılda 10 milyon tona çıkarmayı hedeflediğini belirtmiştir.
Yıllardır, taş kömürünün önemini, yapılması gerekenleri bir bir anlattık. 16 yılsonunda Sayın Bakan’dan gelen açıklamalar AK Parti politikalarının yanlış olduğunun itirafı niteliğindedir. Sayın Bakanı çok geç olmadan başka bir konuda daha uyarıyorum. Üretimin artması için TTK’nın 6 bin 500 olan işçi açığı giderilmelidir.”
Demirtaş, bu kapsamda Bakan Sönmez’in yanıtlaması üzerine Meclis’e 9 başlıktan oluşan soru önergesi verdiğini sözlerine ekledi.

 

İŞTE O SORULAR

1-Amacınız taşkömürü üretimini artırmak ise TTK norm kadro açığı 6. 500 olmasına rağmen, neden 1.500 işçi alınmasına karar verdiniz?

2-2002-2018 yılları arasında yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere; dışarıdan ton bazında ne kadar kömür ithal edilmiş, bu ithal edilen kömür karşılığında, yıl yıl dolar bazında ne kadar ödeme yapılmıştır?

3-2002-2018 yılları arasında ithal edilen kömür, hangi ülkelerden ithal edilmiş ve hangi sektörlerde kullanılmıştır?

4-2003 Ocak ayından 2018 Temmuz ayına kadarki dönemde, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere; Zonguldak havzasında TTK ve rödevanslı sahalarda özel sektör kuruluşları ne kadar üretim yapmıştır?

5-Taş kömüründe, yerli üretim son 15 yıl içinde neden düşmüş, üretimin artırılması için neden yatırım yapılmamıştır? Neden işçi istihdamı düşmüştür?

6-2002 yılından bu güne kadar yıllar bazında Zonguldak’a ne kadar kömür ithalatı yapılmıştır? Zonguldak’a ithal edilen bu kömür, Zonguldak’ta hangi sektörlerde kullanılmıştır?

7-TTK’nın norm kadro açığının tamamının giderilmesi için yeni bir çalışmanız var mıdır?

8-TTK'ya alınacak 1500 işçi ile ne kadar üretim artışı hedeflenmektedir?

9-Norm kadronun 4'te 1'i kadar istihdam yapılarak taşkömürü üretimini 1 milyon tondan 10 milyon tona çıkarmak mümkün müdür?

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük8
kızgın1
hayran0
şaşkın0
üzgün0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo