Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP’Lİ VEKİL, BABASININ ÇALIŞTIĞI MADENDE

CHP’Lİ VEKİL, BABASININ ÇALIŞTIĞI MADENDE

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Cumhuriyet Halk Partisi’nin Zonguldak 1’inci sıra adayı Ãœnal DemirtaÅŸ, yıllar önce babasının çalıştığı maden ocağına ziyarette bulunduÄŸunu bildirdi.
Aynı zamanda 27. Dönem CHP Zonguldak Milletvekili 1’inci sıra adayı DemirtaÅŸ, yazılı açıklamasında, Kdz. EreÄŸli CHP Ä°lçe BaÅŸkanı Sertan Ocakçı, ilçe yönetimi ve partililer, Åžehit Madenciler DerneÄŸi BaÅŸkanı Çetin YiÄŸit, Kandilli Belediye Meclis Ãœyesi Mustafa Erdem, GMÄ°S eski yöneticilerinden Rahmi Aygün ile birlikte TTK’nın Kandilli Beldesi, Armutçuk TaÅŸkömürü Ä°ÅŸletmesi’ni ziyaret ettiÄŸini belirtti.
CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ ve beraberindekileri karşılayan GMÄ°S Armutçuk Åžube BaÅŸkanı Ali EÅŸitmez, CHP’li vekil ile ilgili olarak “Kdz. EreÄŸli’nin öz evladı, madenci çocuÄŸu, 6 Kasım’da yeraltı eyleminde madencilere destek vermek için gelen ilk isim olan Ãœnal DemirtaÅŸ’a bir kez daha teÅŸekkür ediyoruz” dedi.
Kdz. Ereğli CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakçı yaptığı konuşmada şimdiye kadar maden işçilerinin her zaman yanında olduklarını belirtti ve seçimlerde de madencilerden destek beklediklerini ifade etti.

MADENCÄ°YE SAHÄ°P ÇIKAN CHP’DÄ°R
CHP Zonguldak Milletvekili Ãœnal DemirtaÅŸ ise madencilerin sorunlarını çözmeye CHP’nin talip olduÄŸuna dikkat çekerek “AKP’nin niyeti madenleri özelleÅŸtirmek.  Bu iktidar devam ederse TTK küçülmeye devam edecek ve madenlerimiz özelleÅŸtirilecek. ÖzelleÅŸtirme demek ölüm demektir. ÖzelleÅŸtirme demek açlık demektir, daha az ücrete razı olmak demektir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Maden işçisi hak ettiÄŸi ücreti kamuda alır. Özel sektörde hak ettiÄŸi ücreti alma ÅŸansı yok” dedi.

MADENCÄ° BARETÄ° Ä°LE BUGÃœNLERE GELDÄ°M
KonuÅŸmasına maden işçilerinin bayramını kutlayarak baÅŸlayan Ãœnal DemirtaÅŸ, ÅŸunları ifade etti: “Ben Ballıca köyündenim. Burada birçok arkadaşımız var bizim köyden, sizlerden birisiyim. Benim babam da bu iÅŸletmede çalıştı yıllarca. Bir maden işçisinin parası ile okuduk. Biliyorsunuz eskiden buraya iç bölgelerden Kandilli’ye pasolar gelirdi. Ortaokul dönemim o pasolarda geçti. Hep maden işçileri ile hep yan yanaydık. Kömürün kokusunu, alın terini hep hissettik içimizde. Maden işçisinin maaşı ile alın teri ile bu sarı baretle bugünlere geldik.”

TTK’NIN İŞÇİ AÇIÄžI ARTIYOR
Parlamentodaki 3 yıllık görev süresi boyunca madencilerle ve Genel Maden İş Sendikası ile sürekli irtibat halinde olduğunu söyleyen Ünal Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:
“3 yıl boyunca sürekli sendikacı arkadaÅŸlarımızla madenci arkadaÅŸlarımızla irtibat halinde olduk. Genel Maden Ä°ÅŸ Sendikası Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci, Ä°sa Mutlu ve yönetimi, Ali Bey diÄŸer arkadaÅŸlarımızla sürekli irtibat halinde  olduk. Ãœzülerek ifade ediyorum ki madenlerdeki sorunlar 3 yıl önce de aynıydı. Åžimdi de aynı. Hatta TTK’nın işçi açığı sürekli artıyor ancak bir türlü işçi alımı yapılmıyor. Zonguldak’ın en büyük sorunu iÅŸsizlik. Her evde bir ya da iki genç iÅŸsiz var. TTK’ya yeterli işçi alımı yapılmadığı için bu iÅŸsizlik ortaya çıkıyor. TTK’ya işçi alımı yapılmadığı için bu iÅŸsizlikler ortaya çıkıyor. TTK’nın 2011’de norm kadro açığı 3 bin 500 iken bu sayı 2015’ te 5 bine çıktı. Åžimdi de 6 bin 500 açık var. En büyük sorun iÅŸsizlik. Kömüre de ihtiyacımız var. Türkiye’nin ÅŸu anda yıllık 6 milyon ton koklaÅŸabilme özelliÄŸine sahip yüksek kalorili kömür ihtiyacı var. Ä°ÅŸte bizim Zonguldak’ın kömürünün özelliÄŸi de bu. Yüksek kalorili, koklaÅŸabilme özelliÄŸine sahip kömürdür. Bu nedenle kara elmastır kömürümüz. Bu kömürü buradan çıkartmıyoruz. Yüzlerce metre aÅŸağıda tonlarca kömür var, her köyde, kentte iÅŸsiz var. Ama bu kömürü çıkartmıyoruz. Ne yapıyoruz? Ä°ÅŸte Erdemir en fazla koklaÅŸabilme özelliÄŸine sahip kömür ihtiyacı olan tesislerden birisi. Eren Enerji’de, ÇatalaÄŸzı’nda kömüre ihtiyaç var. Bütün kurumlara Güney Afrika’dan, Kolombiya’dan, Rusya’dan kömür geliyor. Erdemir, Eren Enerji Zonguldak’ın kömürünü kullanmıyor. Kömür memleketine kömür ithal ediyoruz. Her yıl 5 milyar dolar taÅŸ kömürüne para ödüyoruz. Kurum zarar ediyor deniyor. Bu 5 milyar dolar niye Kolombiya’yadaki üreticiye işçiye gitsin. Biz bu kaynağı kendi içimizde kullanalım. TTK’yı yeniden yapılandıralım, ayaÄŸa kaldıralım. 6 bin500 deÄŸil 16 bin 500 işçi alalım.

MADEN İŞÇİSİ BOLLUK, BEREKET DEMEKTİR
Maden işçisi demek bolluk demektir. Bereket demektir. ÇocukluÄŸumdan hatırlıyorum babam bizi sıkıntıda bırakmadı. Maden işçisi kazandığı parayı Antalya’da, Paris’te harcamıyor, burada Zonguldak’ta, Kdz. EreÄŸli’de harcıyor. Buranın esnafı, manavı, bakkalı bundan yararlanıyor. Zonguldak ekonomisini ayakta tutan sizlersiniz. Madencilerimizdir. Zonguldak’ta TTK ne kadar küçüldüyse, ekonomi de o kadar daralmıştır. Çarşıda esnaf sıkıntı içinde neden çünkü işçi sayısı azaldı. Sizler oradan elbise alıyordunuz. Orada yemek yiyordunuz. 2002’de burada 1600 işçi vardı. Åžimdi 800 işçi kalmış. Yarı yarıya azalmış. AlacaaÄŸzı/HEMA’da bin işçi iÅŸten çıkarıldı. 4 yıldır ihale yapılamadı. Bunlar yanlış iÅŸler. Biz bunları söylemek zorundayız. Ve söyleyeceÄŸiz de.

MADEN İŞÇİSİ ÇOK GÜÇLÜDÜR
Bir baÅŸka konu ruhsatların bölünmesi meselesidir. Bu madenlerin özelleÅŸtirilmesi demektir. ÖzelleÅŸtirme buraya uymaz. ÖzelleÅŸtirme demek ölüm demektir. ÖzelleÅŸtirme demek açlık demektir, daha az ücrete razı olmak demektir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Maden işçisi hak ettiÄŸi ücreti kamuda alır. Özel sektörde hak ettiÄŸi ücreti alma ÅŸansı yok. Çünkü zaten madenler özelliklidir. Buraya kamu elini atmazsa yürütme ÅŸansı yoktur bu sistem içinde. Biz Plan Bütçe Komisyonu’nda çok ciddi mücadeleler yaptık. Ä°sa BaÅŸkan ile Ali BaÅŸkan biliyor. Onları konuÅŸturmuyorlardı. Biz konuÅŸturduk. CHP olarak sizlerin temsilcilerini biz konuÅŸturduk. Ancak iÅŸ çözülmedi. Maden işçisi yerin altına bir girdi. Yarım günde Türkiye sallandı. Ä°nsanlar heyecanlandı. Sizler yerin altında belki net olarak hissedemediniz ama yerin üzerinde Türkiye heyecanlandı. Ä°ktidar da sallandı. Biz buraya geldik. Ali BaÅŸkan ile açıklama yaptık. Netice itibariyle iktidar kendine geldi. O yasayı geri çekmek zorunda kaldı.
Siz güçlüsünüz aslında. Çok güçlüsünüz. Bu gücü hissettirmeniz lazım. O zaman istediğiniz sonucu alıyorsunuz. Şimdilik bu durdu. Ama ben eminim bu iktidar devam ederse hem TTK küçülmeye devam edecek hem de özelleştirme yapılacak. Bakanla konuştuk. Soru önergesi verdik. Niyeti özelleştirmeden yana. Bunu kabul etmiyorum. Siz de kabul etmeyin. Yeter artık. Bizim ekmeğimizle aşımızla oynamayın deyin. Benim kardeşim, benim komşum işsizken buraya işçi alın deyin. Bir şey mi istiyoruz. Kömür üretmek istiyoruz. Alın terimizle kömür üretmek, Türkiye ekonomisini ayağa kaldırmak istiyoruz. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi?

MADEN ÅžEHÄ°TLERÄ°NÄ° AYIRDILAR
Bir baÅŸka mesele biliyorsunuz maden ÅŸehitlerimiz var. 5 binin üzerinde maden ÅŸehidimiz var. Zonguldak’ın maalesef kaderi diyorlar ama kader deÄŸil. Ä°ÅŸ kazaları engellenebilir. Ama olmadı geçmiÅŸte birçok kaza yaÅŸandı ve dayımı amcamı bu kazalarda kaybettim. AlacaaÄŸzı’nda Bu acıları biliriz. Burada maÄŸdur olan aileler var Süre sınırı gözetmeden ailelerinde birisini kamuda iÅŸe alalım dedik. Maden Åžehitleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Çetin YiÄŸit BaÅŸkan ile çalışmalar yaptık. Kanun teklifi verdik. UÄŸraÅŸtık. Sonra getirdiler bir kanun teklifi, içeriÄŸine bir baktık. Süre sınırlaması koymuÅŸlar. Åžehitler arasında ayrım yapılmaz ki! CHP olarak o gün konuÅŸmamızı yaptık. Önergemizi verdik. Dedik ki süre sınırlandırması olmaksızın tüm maden ÅŸehitlerine sadece Zonguldak’taki deÄŸil, Türkiye’deki tüm maden ÅŸehitlerinin yakınlarına kamuda bir istihdam olanağı saÄŸlayın dedik. Plan bütçe komisyonunda tamam dediler süreyi kaldıracağız dediler. Genel kurula geldi yasa. Süreyi yine koymuÅŸlar. Bir ÅŸekilde çıktı ama eksik oldu. Ailelerin önemli bir kısmı hala maÄŸdur. Biz bunu deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. Bu ayrımı ortadan kaldıracağız.

HER KÖYDEN 15-20 EVE MADENCİ MAAŞI
6 bin 500 norm kadro açığını gidereceÄŸiz. Bizim köylümüzün, bizim Zonguldaklımızın Kandilli’nin, Kdz.EreÄŸli’nin, Alaplı’nın iÅŸe ihtiyacı var. TTK ‘yı yeniden yapılandıracağız. Bu da, her köyden 15- 20 işçi demektir. Her köyden 15-20 eve madenci maaşı girmesi demektir. Geçen akÅŸam DaÄŸlıca’ya gittim. Muhtarımıza sordum. 2 yılda 98 gencimiz köyden ayrılmak zorunda kaldı. HEMA’da çalışıyordu iÅŸsiz kaldı. Buraya girmek istedi, olmadı. Geçimini baÅŸka yerlerde aramaya baÅŸladılar. Dolayısıyla bu sefer daha güçlü destek verin. Hem cumhurbaÅŸkanı adayımız Muharrem Ä°nce’ye hem de CHP’ye. Sayın Muharrem Ä°nce Kdz. EreÄŸli’nin, Zonguldak’ın sorunlarını en iyi bilen adaydır. Çünkü kendisi sık sık gelip gider. Genel BaÅŸkanımız Kemal KılıçdaroÄŸlu da buranın sorunu en iyi bilen lider. Biliyorsunuz buraya da geldi. Sorunları birinci ağızdan dinledi. Biz sorunların tamamını çözeceÄŸiz. TTK’yı da ayaÄŸa kaldıracağız. İşçi de alacağız. Maden ÅŸehitler aileleri arasındaki ayrımı kaldırıp onları da bir nebze olsun rahatlatacağız. Ä°ktidar EreÄŸli-Alaplı bölgesini unuttu. Buradan aday bile göstermediler. Oysa CHP birinci sırayı EreÄŸli-Alaplı’ya ayırmıştır. Buranın sorunlarını çözmeye CHP taliptir. Bu ÅŸahsıma deÄŸil, Kdz. EreÄŸli’ye-Alaplı’ya verilmiÅŸ bir sıradır.

ARALIKSIZ ÇALIŞMAYA DEVAM
TTK Armutçuk  Müessesesi’ni ziyaretinin ardından CHP’li DemirtaÅŸ, Kdz EreÄŸli’de köy minibüsleri bölgesinde, iftar sonrasında ise Yalı Caddesi’nde ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleri ile çalışmaya devam etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran1
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo