Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇAKIR: ESKİ HASTANE YERLERİNİ ASKERİYE İSTEDİ

ÇAKIR: ESKİ HASTANE YERLERİNİ ASKERİYE İSTEDİ

Karadeniz Ereğli’nin bir süredir bir numaralı gündem maddesi olan eski Devlet Hastanesi alanının askeriyeye devredildiği iddiasını yalanlayan Ak Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, “bu sene içerisinde ödenek boyutu netleşir, seneye de orada inşaatlar yükselmeye başlar. İki ya da üç senede de inşaatlar tam anlamıyla bitmiş olur” dedi.


Çakır, gazetecilere açıklamada, CHP ilçe Başkanı Sertan Ocakcı'nın Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)'ne tahsis edildiği bilinen 'kampüs yerinin askeriyeye devir edildiği dair' yaptığı açıklamasını yalanlayarak, alanın resmi anlamda Milli Emlak’ta üniversite bünyesinde olduğunu söyledi.
Ocakcı’nın yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını öne süren Çakır,  Söz konusu arazinin 2015 yılında Milli Emlak’tan üniversiteye devredildiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
ASKERİYE İKİ KERE TALEPTE BULUNDU
“Eğitim kampüsü yapılmak şartıyla, şartlı bir bağış. 2016 yılında da buradaki binaların depreme dayanıklı olmadığı tespit edilerek yıkım ihalesi gerçekleştirildi. Ondan sonrasında da 2017 yılının Mart ayında avam projesi ihalesine çıkıldı ve 2017’nin Ağustos ayında avam projesi yapılarak Kalkınma Bakanlığına gönderildi. Bizim buranın uygulama projesi ve akabinde inşaatının başlaması ile ilgili ödenek talebimiz var. İşin doğrusu budur. Evet, askeriye burası için iki kere talepte bulunmuştur, ama askeriyenin talebine ret cevap verilmiştir.  Eğer Sertan beyin (Sertan Ocakcı) açıklamasında ortaya koyduğu genelge başka bir şeyi ifade eder. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz mülkiyeti ile ilgili olan bir konuyu buna bağdaştırmadır. Diyorum ki eğer askeriyenin bu genelgeyle alma yetkisi olsa bizden niye talepte bulunsun. Bir kere bulundu ikinci kez niye bulunsun. Şuan burası Milli Emlak’ta da resmi anlamda da üniversite bünyesindedir. Projelerin devamını üniversite ile birlikte takip ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

BİZ BEKLERDİK Kİ BİR DESTEK AÇIKLAMASI YAPSINLAR
Kendiniz üniversite ile ilgili bugüne kadar bu şehre hiçbir altyapı yapmadan, hiçbir katkı koymadan bugün kalkıp ta AK Parti Hükumetini, milletvekilimizi, belediye başkanımızı ve bizleri zan altında bırakacak açıklamalar doğru değil. Biz artık Ereğli’de şunun değişmesini istiyoruz; Ereğli kazansın, gerekirse biz buradan siyasi puan kazanmayalım demeleri gerekir. Ama ellerini ovuşturarak bekliyorlar. Aman üniversite yapılamasın biz de buradan siyasi bir puan elde edelim. Artık bunlar değişmeli. Yeter ki Ereğli kazansın, yeter ki bu üniversite faaliyete geçsin bizim üstümüze ne düşüyor demeleri lazım.
Biz beklerdik ki bir destek açıklaması yapsınlar. O yer Ereğli halkınındır, Ereğli için önemlidir askeriyenin talep etmemesini diliyoruz diye bir açıklama yapsınlar. Ama tam tersi. Biz takip ediyoruz; yarın orada üniversitenin binaları yükseldiği zaman bu anlattıklarınızla birbirimizin yüzüne nasıl bakacağız. Çok abes bir açıklama bu. Biz şehre bir katkı koymaya çalışıyoruz. Biz eski parayla 70 trilyon değerinde olan bir yeri Sağlık Bakanlığı’ndan alıp üniversiteye tahsis ettik mi, ettik. Binaların yıkım ihalesi gerçekleşti. Çünkü depreme dayanıklı bulmadı mühendisler. Biz de istedik bir an önce öğrenci geçsin. Avam projesini de gerçekleştirdik.

KAMPÜS 2023’TE BİTECEK
Bu sene içerisinde ödenek boyutu netleşir, ihaleler biter ve seneye de orada inşaatlar yükselmeye başlar. İki ya da üç senede de inşaatlar tam anlamıyla bitmiş olur. Yani 2023 gibi tam anlamıyla bitmiş olur.

               PEKİ SERTAN OCAKCI NE DEMİŞTİ?     

CHP’li Sertan Ocakcı, yazılı olarak yaptığı açıklama özetle şunları kaydetmişti:
“Yerel yönetimi aldıkları 30 Mart 2014 ve yöremizden üç milletvekili çıkardıkları 1 Kasım 2015 tarihlerinden bu yana, AKP'li belediye yöneticileri ve milletvekillerinin,  sadece kağıt üzerinde kalan ve fiiliyata geçmeyen birkaç projesi ile sürekli bahaneler ürettikleri hiç başlamamış projeleri arasında bomboş yıllar geçirdik. Yıktıkları eski belediye binasının enkazını bile aylardır toparlayamayan, Küçücük işleri devasa projeler gibi halka pazarlayan, Teslim aldıklarında neredeyse yüzde yetmiş beşi bitmiş terminal binasını bile dört yılda ancak hizmete sokabilen; 20 bin ton asfaltı dahi İller Bankası kredisi kullanmadan dökemeyecek hale getirilen Karadeniz Ereğli Belediyesi Başkanı ile AKP yöre milletvekillerinin ortak en önemli projeleri ise kente kazandırılacak üniversite kampüsüydü. Sayın Çaturoğlu bir yandan Sayın Uysal diğer yandan, bu kampüs hayalini birbiri ardınca halka satarak aylarca bu konu üzerinden prim yapmışlardı.

Müjde… artık üniversite arazimiz yok
Yaklaşık sekiz ay kadar önce de, bir gazeteci kardeşimizin haberinde önemli bir gerçek ortaya çıkarılmıştı. Zira, bulunduğu konum açısından stratejik bir noktada yer alan Ereğli Askeri Limanı'nın hemen yanı başındaki eski hastane binalarının yıkılmasıyla açılacak saha, Bülent Ecevit Üniversitesi'ne Ereğli Kampüsü olarak devredilmiş olsa bile, devletimizin uymak zorunda olduğu uluslararası anlaşma kuralları gereği bazı sorunlar yaratacaktı. Stratejik tesis niteliğinde olan bu askeri limanın birkaç yüz metre üzerindeki hastane binaları yıkıldığı takdirde, söz konusu alana yeni binaların yapılabilmesi noktasında engeller çıkacaktı.
Bu haber o günlerde, ilgili vekiller ve çok çalışkan (!) belediye yöneticileri tarafından kapalı kapılar ardında yalanlanıyordu. Ancak aradan geçen bunca ay içinde ne AKP İlçe Teşkilatı ne milletvekilleri ne de belediye yönetimi, bu konu hakkında net bir açıklama yapmadılar. Yapamadılar. Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın, bir meclis toplantısında müjde olarak lanse ettiği eski hastane binalarının yıkılmasından sonra, açılan sahanın üzerine yapılacağı vaad edilen, üç boyutlu projelerin gösterildiği kampüs ne oldu, kimse bu sorunun yanıtını bulamadı. Biz hariç. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Örgütü olarak bu konunun takipçisi olacağımızı ısrarla vurgulamıştık.
Bugün geldiğimiz noktada ise, birçok sanal projenin olduğu gibi, Ereğli Kampüsü konusunun da masaldan öteye gidemediği gerçeği ile karşı karşıyayız. Zira, çok acıdır ki, aylar önce yayınlanan haber doğru çıkmış, stratejik önem arz eden ve üzerinde sonradan yıkılan eski hastane binalarının olduğu saha  artık askeriyenin  mülküdür. Bu gerçeğin belgesini de kamuoyunu aydınlatmak için ekte sunduk. Geçmiş olsun… O arazi artık askeriyenin mülkü.

Nedir bu belge?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış, Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından ilgili daire müdürlüklerine gönderilmiş, 2565 sayılı kanun kapsamındaki sorgulamalar hakkında bir genelge. Bu genelgede; 05.05.2011 Tarihli Askeri Yasak Bölgeler, Askeri Güvenlik Bölgeleri ile Stratejik Bölgelerin Tespitine ilişkin mutabakat uzun uzun anlatılıyor. Buna göre de; Askeri Yasak Bölge ve Güvenlik Bölgelerinin tespiti ve bunların tapu siciline tesciline yönelik çalışmaların devam ettiği hatırlatılarak eki listede yer alan illerde yabancı uyruklu taşınmazların yasak bölge ve güvenlik bölgesi içerisinde kalıp kalmadığına ilişkin yazıya vurgu yapılıyor. Bu kentler arasında Ereğli de var. Bu genelgeye göre de uluslararası stratejik tesislerden biri olan Ereğli Askeri Limanı yanındaki eski hastane binalarının olduğu taşınmaz, askeriyeye geçiyor. Zira o arazi de güvenlik bölgesi içerisinde kalıyor.
Peki, aylar önce biz ve işini doğru yapan gazeteciler gerekli uyarıları yaptığımızda bu AKP'liler ne yapıyordu? Bu bir yıl içinde, bu konu ne zaman açılsa, birkaç bürokratik engel kaldı, masalı anlatan AKP'nin yerel yöneticileri, devlet katkısı ile yapılacak birkaç onarım çalışması ile üniversiteye teslim edilebilecek eski binaları yıkmakla, Karadeniz Ereğli'ye, ancak uzaktan bakılabilecek, girişi yasaklanmış bir arazi bırakmışlardır. Yıllardır bize hayal tacirliği yaptılar. Binaların yıkılması sonrası o arazi üzerine yeniden bina yapma olasılığı bu genelgeye göre kalmamıştır. Dolayısıyla, Ereğli'nin menfaatlerine ve hayallerine ihanet etmişlerdir. Bu kentin en kıymetli arazilerinden biri, birilerinin inadı yüzünden atıl hale getirilmiştir. Asıl sorun ise, vizyon proje adı verilen kampüs konusunun tamamen suya düşmüş olmasıdır. Bazı gerçekler ısrarla kendilerine anlatılmasına rağmen kulaklarını tıkayan, her konuda kendilerinin daha iyi bildiğini iddia edenler, hiç değilse bu meselede doğruyu anlatan insanları hatta bir zaman beraber yürüdükleri insanları bile dinlemiş olsalardı, Ereğli halkı bu kaybı yaşamayacaktı.

Şimdi CHP olarak soruyoruz:
Bu işin vebali kimin boynunaysa o bir adım öne çıksın ve hesap versin. Doğru dürüst hiçbir vaadlerini yerine getiremeyenlerin elinde her geçen gün daha da kötüye giden Karadeniz Ereğli'de yaşatılan bu hayal kırıklığının kanaat önderleri kimse, bu halka hesabını versin. Derhal! Şimdi çıkın konuşun! Sosyal medyada şov kokan fotoğrafları, olmayan projeleri, cümleleri yazıp paylaşın! Bıkıp usanmadan içi boş müjdeler sıralayın! Ama çıkın ortaya ve cevap verin, ne oldu Karadeniz Ereğli'nin üniversite hayali, kampüs hayali?
Açıklayın
Çıkın birer adım öne Eyy Çaturoğlu, Eyy Uysal! Eski hastane binaları yıkılmaya başladığı gün sizlere Askeri Güvenlik Bölgesini hatırlattık. Ama siz anlamadan dinlemeden Müjde demeye devam ettiniz. Sizlerin sayesinde, Ereğli'nin en değerli arazilerinden biri elimizden uçtu, gitti. Sizin müjdenizin sonu ancak bu kadar işte. Bu hikayenin sonunu yazarken, Ereğli halkının bir fakülte hayalini nasıl yok ettiğinizi nasıl anlatacaksınız, buyurun söyleyin. Yer Tahsisi yapılmış bir araziyi nasıl Kdz. Ereğli’nin menfaatlerini düşünmeden elimizden kaptırdınız? Açıklayın."

 

ÇAKIR: ESKİ HASTANE YERLERİNİ ASKERİYE İSTEDİ

Karadeniz Ereğli’nin bir süredir bir numaralı gündem maddesi olan eski Devlet Hastanesi alanının askeriyeye devredildiği iddiasını yalanlayan Ak Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, “bu sene içerisinde ödenek boyutu netleşir, seneye de orada inşaatlar yükselmeye başlar. İki ya da üç senede de inşaatlar tam anlamıyla bitmiş olur” dedi.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
kızgın2
hayran0
şaşkın0
üzgün0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo