Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Bugün günlerden “Uzun Mehmet”

Bugün günlerden “Uzun Mehmet”

Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün BulunuÅŸ Günü” dolayısıyla tören gerçekleÅŸtirildi.


Kestaneci Mahallesi’nde bulunan Uzun Mehmet Anıtı önündeki törende anıtına çelenk konuldu, saygı duruÅŸunda bulunuldu ve Ä°stiklal Marşı söylendi.
Ereğli Belediye Başkanvekili Ayhan Atay, törende yaptığı konuşmada, bölgenin sanayi kenti olarak kalkınarak kent kimliği kazanmasında en temel değerlerin taşkömürü olduğunu söyledi. Kömürün yarattığı ekonomik değerinden bahseden Atay, şöyle dedi:
“Ä°stihdam imkanları ve oluÅŸturduÄŸu ekonomik katkılarla dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kömür üretimi Uzun Mehmet’in kömürü buluÅŸu ile EreÄŸli’den Amasra’ya uzanan ve bölgenin kaderinin deÄŸiÅŸmesine yol açan bir simgedir. Bölge insanının alın terini canı pahasına akıtarak verdiÄŸi emek takdire ÅŸayandır. Bugün Uzun Mehmet Anıtı’nı yenilemenin gurur ve mutluluÄŸunu bir kez daha yaÅŸarken ayrıca ilçemize madenci ve maden ÅŸehitleri aileleri için madenci evi kazandırılması konusunda da çalışmalarımızın sürdüğünü müjdelemek isterim.”

5 bin maden şehidini hatırlattı
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Ahmet Demirci ise Zonguldak’ın Cumhuriyet tarihi boyunca ülke sanayisinin ve emeÄŸin baÅŸkenti olduÄŸunu kaydederek ÅŸu sözlerle konuÅŸtu:
“Yaklaşık 5 bin maden ÅŸehidimiz ve on binlerce meslek hastamız oldu. Çünkü biz hep ürettik. Biz ürettikçe ülkemiz geliÅŸti, kalkındı, büyüdü. Ancak 1960’lı ve 1970’li yıllarda yılda 5 milyon ton taÅŸkömürü üreten ve ülkemiz ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan bölgemiz, 1990’lı yıllardan sonra hızla geriledi. Yeni dünya düzeni dediler, küresel ekonomi dediler ve biz bölgede bulunan Kardemir ve Erdemir’e kömür veremez hale geldik. Zonguldak ve Türkiye üretim ekonomisinden uzaklaÅŸtıkça, yani ithalat teÅŸvik edildikçe dış borçlarımız hızla arttı. Bu politikalar bu dönemde de sürdü. Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’nda çalışan işçi sayısı 16 binlerden 8 binin altına, üretim ise 2 milyon 500 bin tondan 1 milyon tonun altına indi. Zonguldak göç verdi, Türkiye borçlandı.”
Madenci eylemine dikkat çekti
Demirci, maden işçilerinin eylemlerine neden olan Torba Yasa Tasarısı’ndaki madencileri ilgilendiren 58’inci maddeye de deÄŸinerek, “Torba Yasa Tasarısının 58’inci maddesine karşı çıktık. Madenci kardeÅŸlerimizin, maden ocaklarında yaptığı uyarı eylemi dikkate alındı. Ankara’da yetkililerle görüşmelerimiz oldu. Meclis’teki görüşmelerde 58’inci maddede düzenleme yapılacak ve bizim çalıştığımız sahalardaki mevcut durum aynen devam edecek. Bütün madenci kardeÅŸlerime gösterdikleri kararlılık, disiplin, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu için teÅŸekkür ediyorum” diye konuÅŸtu.
Tören konuÅŸmaların ardından Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürlüğünce ’8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür’ün BulunuÅŸ Günü’ dolayısıyla düzenlenen ÅŸiir okuma yarışmasında birinci olan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Afra Baykan’ın ÅŸiirini okuması ile devam etti. Daha sonra yine resim, ÅŸiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllerinin verilmesi ile tören son buldu.
-KATILIM-
Törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, İlçe jandarma Komutanı Yüzbaşı Erkan Bülbül, İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, TTK yetkilileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo