Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BODRUMUNDA YETİŞTİRDİ, GEÇİM KAPISI OLDU

BODRUMUNDA YETİŞTİRDİ, GEÇİM KAPISI OLDU

Zonguldak`ta işletme mezunu 24 yaşındaki Nilgün Muslu, evlerinin bodrum katında `Kaliforniya solucanı` yetiştirip gübre üretiyor. Muslu, 1 sene önce tarımda yüksek verimlilik sağlayan 50 bin Kaliforniya solucanı aldığını, şuanda 500 bin solucan ile üretim yaparak gübre satışına başladığını söyledi.


Edinilen bilgiye göre, Bülent Ecevit Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ÅŸletme Bölümü mezunu Nilgün Muslu, kendilerine ait evlerinin bodrum katında doÄŸal solucan gübresi üretimine baÅŸladı. Kilosu 2.5 lira olan solucan gübresinin toprağın verimini yüzde 40 artırdığını söyleyen Muslu, bu iÅŸe nasıl merak saldığını şöyle anlattı: 
"Organik solucan gübresi iÅŸine 1 yıl önce kuzenimin bize fikir vermesiyle baÅŸladık. Çokta güzel bir fikir oldu. Günümüzde organik tarıma insanların daha da yatkınlaÅŸtığını ve daha da yatkın olması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Biz 50 bin solucan ile baÅŸladık bu iÅŸe ve ÅŸuanda 500 bine yakın solucanımız var. Åžuan kadar 2 ton gübre elde ettik. Gübrelerimizi çevremizde seraları ve bahçeleri olan insanlar ile paylaşıyoruz. Zonguldak'ta bu iÅŸin duyulmadığını fark ettik. Daha da bu iÅŸin duyulmasını ve organik gübre kullanımının daha da fazlalaÅŸmasını ve doÄŸaya bu sayede daha da faydalı olmamız gerektiÄŸini düşünüyorum. Bu yüzden bizlere bu fikri veren kuzenime ve bize yardımcı olan aileme çok teÅŸekkür ediyorum." 

"Ä°nsanlarımız daha çok doÄŸala, organik gübreye dönsünler" 
DoÄŸal gübreye olması gerekenden daha az bir raÄŸbet olduÄŸunu belirten Muslu, "Biz kırmızı Kaliforniya solucanı aldık. Sonra inek gübresinin fermente olmuÅŸ halini alıyoruz. Sonra evdeki besinlerimizi karıştırıyoruz. ÖrneÄŸin marul, elma, muz ve yumurta kabuÄŸunu evde çöpe atmak yerine deÄŸerlendirip inek gübresiyle karıştırıp solucanlarımıza veriyoruz. Solucanlarımız bu verdiklerimizi 2 veya 3 gün içinde tüketip bize çok güzel organik solucan gübresi veriyorlar. Zonguldak'ta olması gerekenden daha az bir raÄŸbet olduÄŸunu gördük. Daha da fazlalaÅŸmasını istiyoruz. Çünkü insanlarımız daha çok doÄŸala, organik gübreye dönsünler ki doÄŸamız da daha iyi ilerlesin" dedi. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran1
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo