Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BU ATÖLYE BAŞKA ATÖLYE!

BU ATÖLYE BAŞKA ATÖLYE!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Karadeniz EreÄŸli’de “Beslenme Atölyesi” kuran Diyetisyen Özge Kayhan, kiÅŸisel alanda besin ve hastalıklar ile ilgili sorunları, kurumsal alanda ise çalışanların beslenmeleri ile ilgili sorunları hakkında danışmanlık vermek istediklerini bildirdi. Genç diyetisyen, okullarda da öğrencilere doÄŸru beslenme hakkında eÄŸitimler vermeyi amaçladığını belirtti.
 

Ä°lçede Müftü Mahallesi Ä°lhami Soysal Caddesi’nde bir süre önce kurduÄŸu Beslenme Atölyesi’nde EreÄŸli FM’e konuÅŸan Kayhan, atölye faaliyetleri kapsamında beslenme ve buna baÄŸlı salık unsurlarının da içinde bulunduÄŸu çok farklı konularda hizmet verdiklerini söyledi.
Kilo alma, kilo verme, gebelik ve emzirme döneminde beslenme, çocuk-bebek beslenmesi gibi alanlarda da hayati önemde bilgileri danışanlarına aktardığını ifade eden Kayhan, ÅŸunları kaydetti:    

“ATÖLYE Ä°LE TANIÅžIN SAÄžLIÄžINIZ ÅžEKÄ°LLENSÄ°N”
“Beslenme Atölyesi EreÄŸli’de yeni açıldı. KiÅŸisel ve kurumsal alanda beslenme alışkanlığı alabileceÄŸiniz bir yerdir. KiÅŸisel alanda besinler ve hastalıklar ile ilgili sorunlarınız, kurumsal alanda da çalışanlarınız ve beslenmeleriniz ile ilgili sorunlarınız hakkında danışmanlık alabilirsiniz.
Beslenme Atölyesini açmamızdaki amacımız ise biz, her şeyin eğitimle olmasını istiyoruz ve eğitim konusunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Besin seçimleri, beslenme düzeni ve alışkanlıklar en baştan daha çocukken başlıyor. Bu yüzden, okullarda da çocuklarımıza eğitimler vermek istiyoruz. Yol haritamızda bunla var.
Yine kilo alma, kilo verme, gebelik ve emzirme döneminde beslenme, çocuk-bebek beslenmesi gibi konularda atölyemizden yardım alabilirsiniz. Atölye ile tanışın, saÄŸlığınız ÅŸekillensin diyorum.”  

KURBAN BAYRAMI GELDÄ° VE MALUM KONU;
NASIL BESLENMELÄ°YÄ°Z?

Bu bayramda da; sağlıklı beslenme temel prensiplerinin, yiyecek seçiminin, porsiyon kontrolünün ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Özge Kayhan, bu konuda ise şu sözlerle konuştu:

HASTALIKLARA DÄ°KKAT!
“Bayram sabahı kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlayabilmektedir. Kahvaltısız güne ve bayrama baÅŸlamayınız. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koÅŸullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara hastalıkların bulaÅŸma riski yüksektir.

SİNDİRİM İŞİ ZOR İŞ
Etler sindirimi zor besinlerdir. Bayram günü yeni kesilen etlerdeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlara neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı çeken kişiler eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Etler büyük parça halinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlarda bölünüp, buzdolabı poşetlerine veya yağlı kağıda konularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta; derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilmektedir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel yiyeceklerdir.

ETLERÄ°N ÇÖZDÃœRÃœLMESÄ°, PİŞİRÄ°LMESÄ°…
Pişirmek için buzluktan çıkarılan etler yine buzdolabının alt rafına hatta sebze bölümünün üstüne konularak çözdürülmeli, hızlı çözülmesi için kalorifer üstünde veya oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Çözünen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturacağından sağlığımızı tehdit eder. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılması sakıncalıdır. Kurban bayramında tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır.

KOLLESTEROLE DÄ°KKAT!
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, porsiyon kontrolü sağlanmalı, aşırıya kaçılmamalıdır.
YaÄŸlı etlerin doymuÅŸ yaÄŸ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yaÄŸlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yaÄŸ içeriÄŸi %20’dir. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Fakat C ve E vitaminlerinden yoksun olduklarından mutlaka sebzelerle beraber piÅŸirilmesi veya et yemeklerinin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/taze sıkılmış meyve sularının tüketimi son derece önemlidir. Bu yöntem hem besin çeÅŸitliliÄŸi saÄŸlar hem de sebzelerde buluna C vitamini demir emilimini artırır.

ETİ NASIL TÜKETECEĞİZ?
Etle yapılan yemeklere yağ ilave edilmemeli, kendi yağı ile pişirilmelidir. Özellikle tereyağı ve kuyruk yağı eklenmesinden kaçınılmalıdır. Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemler tercih edilmelidir. Etler ızgarada veya mangalda pişirilecekse kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir, kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 santigrat olmalıdır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir. Bazı hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akÅŸam öğününde ise sebze, kurubaklagiller gibi posa içeriÄŸi yüksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yanında rafine edilmiÅŸ pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoÄŸurt/cacık tüketilmelidir. Gidilen bayram ziyaretlerinde açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir. Son olarak bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeÅŸitlilik yaratmak için diÄŸer besin gruplarından aynı öğünde birlikte tüketilmeye özen gösterilmelidir.”
Diyetisyen Özge Kayhan, ilçe halkının bayramını da kutlayarak sağlıklı, huzurlu bayram geçirmelerini temenni etti.

 

 

BU ATÖLYE BAŞKA ATÖLYE!

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran2
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo