Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

100 yıllık taş fırın, ekmek pişirmeye devam ediyor!

100 yıllık taş fırın, ekmek pişirmeye devam ediyor!

Onlar, cefakar zamanın cefakeş kadıları… Vefalarını ise yıllardır yaşadıkları köy yaşantına adayan bu kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri de zamana inat ayakta tutuyor…


Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde 100 yılı aÅŸkın ’yaşındaki’ taÅŸ fırında ekmek piÅŸirilmeye devam ediliyor. Ekonomik ve teknolojik beklentilere yenik düşen köy yaÅŸantısı, köyünü terk etmeyen bir avuç insan tarafından adeta ’közünden canlandırılmaya’ çalışılıyor.
Köyden kente göç nedeniyle kaderiyle baÅŸ baÅŸa kalan ilçeye baÄŸlı Ortaköy Köyü’nde bir araya gelen köylü kadınlar, eski gelenek olan taÅŸ fırında ’karamancarlı ekmek’ piÅŸirmeye devam ediyor. Alt ve üst kısımları karalahana ile sarılarak fırına atılan top ÅŸeklindeki hamurlar, piÅŸtiÄŸinde ise etrafa davetkar koku saçıyor. Köylü tarafından zamanında bir araya gelinerek inÅŸa edilen taÅŸ fırın ise zaman inat dim dik ayakta duruyor.
100 yıllık taş fırında pişiyor!
Köyün yaşlılarından Meryem Negüzel, ekmek pişirdiği sırada Ereğli FM yaptığı açıklamada, önceden her gün ekmek pişirdiklerini söyledi. Şimdilerde ise göç nedeniyle boşalan köyde, taş fırını zaman zaman yaktıklarını anlatan Negüzel, şöyle dedi:
“Önceden nasıl piÅŸiyorsak ÅŸimdi de aynı yöntemle ekmek yapıyoruz. O zamanlar insanlar kalabalıktı, her gün piÅŸiyordu. Bu ekmek, ÅŸehirdeki ekmeÄŸe benzemiyor. Yaprak kokar, köy ekmeÄŸi gibi kokar.
Bunda taÅŸ fırının da etki var. Bu fırın, dedelerimiz zamanında yapıldı. Belki de 100 yaşını geçmiÅŸtir. Bu fırında önceden imece usulü de ekmek piÅŸirilirdi.”
PiÅŸen ekmekleri özenle dizen Necla Nacar ise eski günleri özlemle hatırladığını belirterek, “ekmeÄŸe mancar (karalahana) kokusu çıkar, çok güzel olur. Eskiden gelen bu geleneÄŸi devam ettirmeye çalışıyoruz”  dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran6
gülücük1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Nesrin Kömürcü

24 Ekim 2017 - 09:40

Afiyet olsun Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar ekmekler...

Ali Atar Armutlucuma

24 Ekim 2017 - 09:38

Şafak Negüzel \' in parmağı var bu işte dedim, emeğinize sağlık güzel bir çalışma, yok olmaya yüz tutmuş gelenekleri hatırlattığınız teşekkür ederiz ederiz

Yorum Yazın

Canlı Radyo