Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Madenin Başkentine İthal Kömür!..

Madenin Başkentine İthal Kömür!..

- Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, "Kömürün başkentliği bizim elimizden gidiyor"


Madenin baÅŸkenti Zonguldak’ta, maliyetlerin artması ve stokların azalması sonucu kömür çıkartılamayınca, Güney Afrika baÅŸta olmak üzere yurt dışından kömür ithalatı sürüyor.


Zonguldak’ta taÅŸkömürünün 188 yıl önce bulunmasıyla birlikte kentte uzun yıllar üretim sürdü. 5 bini aÅŸkın maden ÅŸehidi veren kent, kömürün ülke ekonomisine kazandırılmasıyla adeta lokomotif görevi gördü. Önceleri yabancı ÅŸirketler tarafından kömür üretilen Zonguldak’ta, 1983 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na baÄŸlı Türkiye TaÅŸ Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü kuruldu. Redevans (kiralama) usulü kurulan özel ÅŸirketler de TTK ile birlikte havzada uzun yıllar kömür üretimi gerçekleÅŸtirdi.

"Özel işletmeler çok zor durumda"
11 Eylül 2014 tarihinde çıkan Torba Yasa ile birlikte Zonguldak kömür havzasında faaliyet gösteren özel maden ocaklarının sahipleri, maliyetlerin arttığını savunarak üretimi durdurma kararı almıştı. Zonguldak’ta faaliyet gösteren özel maden ÅŸirketi sayısının tek haneli rakama indiÄŸini ifade eden Arı Åžirketler Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yusuf Günay, Zonguldak’ın kaderinin en iyi olmayan günlerini yaÅŸadığını belirtti. TTK’nın ton başına zararının bin lira civarında olduÄŸunu ifade eden Günay, "Zonguldak madenin baÅŸkenti. Fakat son zamanlarda Zonguldak kaderinin en iyi olmayan günlerini yaşıyor. Zonguldak’ta Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu; 2016 yılında üretmiÅŸ olduÄŸu 900 bin ton civarındaki kömürü 1217 liraya mal etti, 209 liraya sattı. Ton başına zararı bin lira civarında. Tabii bu kadar yükseÄŸe maliyet, ucuza böyle sattığı zaman Zonguldak’taki özel redevans sahibi iÅŸletmeleri de çok zora soktu. TTK’da üretim kiÅŸi başına çok düşük. Özel iÅŸletmeler de redevans bedeli yani teÅŸvik verilebilmesi için üretim 2 bin 300 kilogram olursa teÅŸvik verilebiliyor. EÄŸer bu üretim 3-4 ton olursa fazla üretilen kısma teÅŸvik vermiyorlar. Özel iÅŸletmeleri de TTK; kendine benzetiyor. Onun için de özel iÅŸletmeler çok zor durumda. Bir çoÄŸu derken üretim yapan hepsi 3 tane firma kaldı. 21 firmadan 3 firma kaldı. Kömürün baÅŸkentliÄŸi bizim elimizden gidiyor" diye konuÅŸtu.

Yurt dışından ithal kömür
Türkiye’nin kömüre ihtiyacı olduÄŸunu da belirten BaÅŸkan Yusuf Günay, yurt dışından ithal edilen kömürün maliyetinin ucuz olduÄŸunu dile getirdi. Güney Afrika baÅŸta olmak üzere yurt dışından gelen kömürün liman teslim fiyatının 110 dolar civarında olduÄŸuna dikkat çeken Günay, "Bu kömür Türkiye’nin ihtiyacıdır. Yurt dışındaki gelen kömürlerin maliyetleri çok ucuz. TTK’da parça kömür diye adlandırdığımız kömür 500 liraya satar. Yani 138 dolara gelir. Yurt dışından gelen aynı kalitede ve biraz daha kalorisi yüksek olan kömürlerin Zonguldak liman teslim fiyatları 110 dolar civarındadır. Onun için yurt dışından kömür bu ÅŸartlarda çok daha fazla buraya gelir" diye ifade etti.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük11
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo